Elke investeerder wil zijn zoals de Donald Trumps van deze wereld: rijk, succesvol en altijd klaar om in te spelen op de grillen van de beleggingsmarkt. Maar veel meer dan een stevige dosis geluk of financiële hocus pocus, vallen goede investeerders terug op hun gezond verstand en kennis van de macro-economische mechanismes. Dit zijn vijf zaken die enkel zij weten.
1. Buikgevoel en intuïtie zeggen weinig
Succesvolle investeerders hebben geen zesde zintuig waarmee ze een potentieel goede investering aanvoelen. Elke belegger begon ooit klein en ging ooit op zijn bek – en dat zelfs meerdere keren. Begin met kleine bedragen, kies voor producten die al aantoonbaar succesvol zijn geweest en leer de financiële wereld kennen. Na verloop van tijd ontdekt u zelf welke investeringen de moeite zijn. De geschiedenis leert dat klassieke sectoren als vastgoed altijd standhouden.
2. De wereld verandert voortdurend, en dat is goed
Tijden van economische groei lijken ontzettend aantrekkelijk voor nieuwe investeerders, maar ook periodes van recessie kunnen bijzonder interessant zijn. Turbulentie op de financiële markten betekent immers dat nieuwe kansen ontstaan en de sterkte van de blijvers nog meer tot haar recht komt. Innovatieve ondernemers spelen dan weer in op trends en grijpen nieuwe marktkansen.
3. Haast en spoed is zelden goed: wacht het goede moment af
Een goede investering doen, kost heel wat tijd. Volg de markt over een langere periode, analyseer cijfers, zoek uit waar de wereld op zit te wachten en ga na welke beleggingen hun deugdelijkheid al hebben bewezen. Een voorbeeld: wanneer het maatschappelijke debat over hernieuwbare energie volop woedt, de olieprijzen de pan uit swingen en de klimaatkwestie hoog op de politieke agenda staat, is het interessant om te investeren in windmolens. Of nog: nu klassieke spaarproducten nog amper renderen, is beleggingsvastgoed een perfect alternatief.
4. Word nooit overmoedig of arrogant
Wie als belegger overmoedig of arrogant wordt, overspeelt zijn hand. Je moet te allen tijde je huiswerk maken, de financiële markten volgen en vooral niet teren op vorige successen. Wie daar geen tijd of zin in heeft, kan zich ook laten bijstaan door een professionele en betrouwbare adviseur.
5. Incasseer verliezen en leer eruit
Zeker voor beginnende investeerders is de financiële wereld complex. Hou altijd in uw achterhoofd dat u soms winst en soms verliest. Een succesvolle investeerder kan heus fouten maken, op voorwaarde dat hij eruit leert. Een tweede keer beleggen in aandelen die u met verlies hebt doorverkocht, is bijvoorbeeld uit den boze. Kies dan voor alternatieven.