Site icon

Hoe kan ik een appartement energiezuinig renoveren?

Een appartement energiezuinig renoveren is om verschillende redenen een must voor zowel eigenaar-bewoners als verhuurders. U levert een fikse inspanning, maar krijgt ook heel wat voordelen terug. Een overzicht.

Wie in een energiezuinig gerenoveerd appartement woont, geniet van meer comfort en lagere energieprijzen. Een groene renovatie is dus zowel interessant voor eigenaar-bewoners als verhuurders, want die laatste groep heeft een stevige troef in handen om zich te onderscheiden op de huurmarkt. Bovendien is een energiezuinig appartement meer waard, zowel globaal genomen als qua maandelijkse huurprijs.

Toch laten veel eigenaars zich afschrikken door de hoge renovatieprijzen. Op het eerste gezicht is dat terecht, en daarom stimuleert de Vlaamse overheid al een paar jaar het uitvoeren van een energiezuinige renovatie. In het kader van het Energierenovatieprogramma 2020 wil ze ons motiveren om bewuster om te gaan met energie en tegen 2020 alle energieverslindende huizen uit Vlaanderen bannen.

Handig overzicht
Om uw weg te vinden in de wirwar van premies en fiscale voordelen van een energiezuinige renovatie, heeft de Vlaamse overheid een handige website in het leven geroepen: www.premiezoeker.be. Uw vloeren isoleren, hoogrendementsbeglazing plaatsen of een warmtepomp, zonneboiler of condensatieketel installeren? Het kan allemaal, en de site helpt u in uw zoektocht naar de juiste tegemoetkomingen.

In de meeste gemeenten in Vlaanderen kunt u ook terecht voor een energielening van de Vlaamse overheid. Het systeem is eenvoudig: u leent maximaal 10.000 euro en betaalt het bedrag binnen de vijf jaar terug. De rentevoet schommelt tussen nul en twee procent. Voor hogere bedragen kan u aankloppen bij uw bank of kredietverstrekker. Mooi meegenomen is dat lenen momenteel erg goedkoop is.

Snel handelen
Als u uw appartement energiezuinig wil renoveren, wacht u wel best niet te lang meer. Gezien de huidige economische situatie en de besparingsdruk is voor volgend jaar een afbouw van het aantal energiepremies aangekondigd. Als u weet dat u er goed aan doet om verschillende offertes naast elkaar te leggen en installateurs tegen elkaar uit te spelen, beseft u ook dat snel handelen aangewezen is.

Hoewel een energiezuinige renovatie beduidend meer kost dan een standaardrenovatie, verdient u de kosten op termijn altijd terug. Bovendien stijgt de meerwaarde van uw appartement aanzienlijk, een niet te onderschatten voordeel bij een eventuele latere doorverkoop. Hou er wel rekening mee dat uw appartement tijdens de eigenlijke werken moeilijk of zelfs niet bewoonbaar is.

Samengevat:

  • Een appartement energiezuinig renoveren biedt zowel eigenaar-bewoners als verhuurders heel wat voordelen
  • Onder meer de Vlaamse overheid stimuleert het uitvoeren van een energiezuinige renovatie met premies, al kost de zoektocht heel wat tijd
  • Snel zijn is de boodschap, want het aantal tegemoetkomingen zakt volgend jaar drastisch
Exit mobile version