Site icon

Hoe kan ik lenen om een woning te kopen in het buitenland?

Een woning kopen in het buitenland is voor veel Belgen een ultieme droom. Dankzij een lening kan die droom een stap dichterbij komen,  niet het minst gezien de lage rente. Maar hoe pakt u het precies aan?

Met een lening een woning kopen in het buitenland kan op verschillende manieren.

1. Lenen bij een Belgische bank

Lenen bij een Belgische bank is de makkelijkste, vlotste en goedkoopste oplossing. Die zal wel een Belgische borg vragen. Verschillende producten komen daarvoor in aanmerking:

  • De hypotheek van een andere woning, bijvoorbeeld de eigen woning
  • Financiële producten zoals aandelen of een effectenportefeuille
  • Het kapitaal van de groepsverzekering

Die laatste optie kan erg interessant zijn. Het geld van een groepsverzekering, die de tweede pensioenpijler vormt, komt in normale omstandigheden vrij op de pensioengerechtige leeftijd of bij het overlijden van de houder.

Wie met een lening een woning wil kopen in het buitenland, kan het via de groepsverzekering gespaarde bedrag ook gebruiken als onderpand en enkel maandelijkse rente betalen. Dat heet een bullet- of aflossingsvrij krediet.

Ook een voorschot op de groepsverzekering vragen is mogelijk, maar de precieze modaliteiten hangen af van het product en de verzekeraar. Vaak zijn er fiscale gevolgen en daalt het rendement, want in de meeste gevallen moet de opnemer een boete betalen omdat hij het spaarplan vroegtijdig afbreekt.

2. Lenen bij een buitenlandse bank

Een woning kopen in het buitenland kan ook met behulp van een lokale financiering. In theorie kunnen Belgische banken een buitenlands pand als waarborg nemen, maar in de praktijk gebeurt dat quasi nooit. Een bank uit het land waarin u vastgoed wil kopen, kan eenvoudig een hypotheek nemen op het pand.

De nadelen? Een buitenlandse bank kent uw persoonlijke en financiële situatie niet en kan dus strengere voorwaarden stellen. Heel wat Belgische banken hebben wel afdelingen die buitenlandse investeringen begeleiden. BNP Paribas Fortis kent bijvoorbeeld BNP Paribas International Buyers.

Dertig jaar hypotheek

Goed om weten is dat een hypotheek dertig jaar geldig blijft. Wie zijn lening van bijvoorbeeld de eigen woning na tien of twintig jaar heeft afbetaald, kan dus erg goedkoop een woning kopen in het buitenland met een lening. De hypotheek loopt immers nog twintig of tien jaar door en dus heeft de kredietverstrekker meteen een waarborg in handen.

Samengevat:

  • Een woning kopen in het buitenland kan met een lening bij een binnen- of buitenlandse bank
  • Door het kapitaal van uw groepsverzekering als waarborg te geven, geniet u van een bullet- of aflossingsvrij krediet
  • Ook andere waarborgen zijn mogelijk, maar echt interessant wordt het pas als u uw eigen woning in minder dan dertig jaar hebt afbetaald
Exit mobile version