Site icon

Waarom is beleggingsvastgoed aan de Vlaamse kust zo populair?

Appartementen aan de Vlaamse kust zijn ideaal om in te investeren.

Moderne appartementen aan de Vlaamse kust

De troeven van de Vlaamse kust kunnen steeds meer toeristenharten bekoren. De vakanties in eigen land blijven populair. En die aanhoudende belangstelling maakt van de kustlijn een interessante bestemming voor uw spaargeld. Op de bank heeft de rente immers een historische dieptepunt bereikt. Vastgoed staat daarentegen al jarenlang bekend als een stabiele belegging met een aantrekkelijk rendement. Bovendien geeft de frisse zeebries de return nog een extra duwtje in de rug.

De Vlaamse kust biedt een sterk huurrendement en hoog meerwaardepotentieel

Bij een vastgoedinvestering speelt de locatie van het onroerend goed een belangrijke rol. Die ligging heeft een sterke invloed op de huuropbrengst en de latere meerwaarde bij verkoop. Voor een appartement op de gegeerde zeedijk betaalt u doorgaans dus meer dan voor een alternatief elders in de kuststad. Huurders zijn daarentegen wel bereid om maandelijks meer neer te tellen voor een woning met zeezicht. Naast het huurrendement neemt ook het meerwaardepotentieel in dat geval een hoge vlucht.

Hoe hoog is het rendement aan de Vlaamse kust?

Het is u vast niet ontgaan hoe volgebouwd onze kuststrook al is. Appartementsgebouwen schieten bijna als paddenstoelen uit de grond. Toch moeten we in het achterhoofd houden dat het aantal bouwplaatsen in de kustgemeenten aanzienlijk krimpt. Die dreigende schaarste zorgt ervoor dat de waarde van vastgoed aan zee voortdurend stijgt. In 2015 nemen de vastgoedprijzen tot 6% per jaar toe. En zelfs wanneer de waarde van het vastgoed toch een terugval kent, blijft de bouwgrond nog steeds bijzonder waardevol.

Hoe wordt u belast op de verhuur van vastgoed?

U wordt anders belast naargelang de functie van uw vastgoed voor de huurder. Gebruikt de huurder uw woning beroepsmatig? In dat geval zijn de werkelijke huurinkomsten belastbaar. Bij privébewoning kijkt de fiscus enkel naar het kadastraal inkomen van de woning. De maandelijkse huuropbrengst wordt dus niet belast en net dat maakt een investering in vastgoed zo interessant.

Eigen gebruik

Zelfs wanneer u uw appartement louter privé gebruikt, kijkt de Belgische fiscus over uw schouder mee. U wordt dan ook het kadastraal inkomen belast.

Met welke kosten moet u rekening houden bij een vastgoedinvestering aan zee?

Tweedeverblijftaks

De tweedeverblijftaks is een belasting die u als eigenaar van een tweede verblijf aan zee betaalt. Onlangs verhoogde heel wat kustgemeenten die taks. Ze verdedigen die beslissing met het argument dat die eigenaars van dezelfde voorzieningen kunnen genieten als inwoners. Bredene, De Haan, Middelkerke en De Panne stapte niet meer in die redenering en verhoogden hun belastingen niet.

Onroerende voorheffing

Wanneer u vastgoed bezit, betaalt u daarvoor telt u daarvoor een kleine bijdrage aan de Belgische staat neer. De hoogte van die jaarlijkse belasting wordt ook bepaald door het kadastraal inkomen van de woning.

Milieuheffing

Of u rekening moet houden met een milieuheffing verschilt per gemeente. In de ene kustgemeente loopt de factuur al snel op tot 170 euro en in de andere betaalt u niets. Ook de prijzen van vuilniszakken en –containers kunnen per gemeente sterk variëren. Het is dus belangrijk om u vooraf grondig te informeren.

Is lenen voor een tweede verblijf fiscaal voordeliger?

De lening van uw eerste woning is afbetaald

Als u – voor de aankoop van een tweede woning – een lening aangaat, geniet u van een belastingvermindering. De interesten van uw hypothecaire lening mag u immers aftrekken van uw totaal onroerend inkomen. Daarnaast kan u ook de schuldsaldoverzekering en de maandelijkse kapitaalaflossingen in vermindering brengen. Het aftrekbare bedrag is echter wel beperkt tot 1920 euro.

Loopt de lening van uw eerste woning nog?

In dat geval is het fiscale voordeel minder groot. U kan enkel de interesten nog aftrekken. Bovendien begrenst de fiscus het bedrag dat u mag inbrengen voor uw eerste woning op 1960 euro in plaats van 2560 euro. Fiscaal gezien is het dus interessanter om pas op latere leeftijd in vastgoed te investeren.

Kan ik met een groepsverzekering een tweede verblijf kopen?

Normaal gezien moet u eerst de pensioenleeftijd bereiken vooraleer u het gespaarde bedrag kan opvragen. De wet maakt echter een uitzondering voor een vastgoedinvestering. U kan een deel van het geld aanspreken om onroerend goed te kopen, bouwen, renoveren of herstellen. Dat betekent dat het ook kan dienen om uw hypothecaire lening af te betalen of verbouwingswerken te financieren. U moet dus niet langer wachten om uw vastgoeddroom te realiseren.

Exit mobile version