Gevel van een modern appartementsgebouw.
Investeren in een huurappartement steeds interessanter

Investeren in een huurappartement is steeds een interessant alternatief voor de magere opbrengst op het klassieke spaarboekje en de risicovolle beleggingen op de beurs. Omdat de het steeds duurder wordt om te kopen, blijft het jonge publiek steeds langer op de huurmarkt plakken en krijgt de vraag naar degelijke appartementen een stevige boost.

Hoe hoger de kwaliteit, hoe dichter bruto en netto bij elkaar liggen

De financiële crisis heeft aan het brutorendement van de huurappartementen geknaagd. Belangrijk detail: bij het brutorendement wordt er geen rekening gehouden met de jaarlijkse kosten zoals de onroerende voorheffing en de onderhoudskosten. Ook de registratiekosten en notariskosten die gepaard gaan met de aankoop van een onroerend goed worden buiten beschouwing gelaten. Het nettorendement neemt die kosten wel mee en geeft dus een realistischer beeld van de potentiële opbrengst. De kwaliteit van het vastgoed speelt een bepalende rol. Hoe hoger de kwaliteit, hoe dichter bruto en netto bij elkaar zullen liggen. Ook de locatie is van cruciaal belang: de prijs van een appartement in het graag geziene Gent steeg bijvoorbeeld met maar liefst 31% en levert dus een mooie meerwaarde bij de verkoop op.

Kies ik voor een nieuw of een bestaand appartement?

Door de toenemende vraag van de jongere generatie wordt een investering in huurappartementen dus steeds interessanter. Mensen vragen zich daarbij vaak af wat nu het meest zal lonen: een belegging in een nagelnieuw of een bestaand appartement. Die vraag is echter moeilijk te beantwoorden. Het is een uitdaging om een nieuwbouw op een rendabele manier te verhuren, maar de herstellings- en onderhoudskosten liggen wel aanzienlijk lager. Een bestaand appartement garandeert daarentegen een hoger rendement, maar dat gaat ten koste vaak ten koste van de kwaliteit van de woning. Het is dus een moeilijke evenwichtsoefening die iedere eigenaar persoonlijk moet maken.

 

Gerelateerd:

De 10 beste redenen om te investeren in vastgoed

Investeren in tweede verblijf is fiscaal erg interessant

15 tips voor wie wil investeren in vastgoed

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center