This is custom heading element

Hebt u een tweede verblijf dat u van de hand wil doen? Twijfelt u nog of bent u zeker? Hebt u al voldoende inlichtingen gewonnen in verband met de verkoop? Hier zijn drie adviezen die u zeker in u achterhoofd moet houden bij u verkoopplannen.

This is custom heading element

Als u binnen de 5 jaar na de aankoop van een tweede verblijf, het huis opnieuw verkoopt, is het mogelijk dat u belasting moet betalen op de meerwaarde. De meerwaarde is de som die u meer krijgt bij de verkoop dan u zelf voor het huis betaald hebt bij de aankoop.

Als u toch meteen uw tweede verblijf van de hand wil doen, doet u dat het best binnen de 2 jaar na de aankoop. In dat geval krijgt u nog 60% van de registratierechten terug in Vlaanderen en Wallonië en 36% in Brussel. Registratierechten meenemen is onmogelijk bij een tweede verblijf.

This is custom heading element

Mocht u uw tweede verblijf verkopen voor minder dan u indertijd zelf hebt betaald, kan u dat verlies niet terugvorderen. Er geldt immers een niet-aftrekbaarheid van minderwaarde.

This is custom heading element

Wanneer u uw tweede verblijf via een vennootschap verkoopt, zijn de regels net andersom: dan betaalt u wel sowieso belasting op de meerwaarde, maar kunt u een eventuele minderwaarde wel aftrekken van uw belastingen.

Samengevat

  • U verkoopt uw tweede verblijf best niet te snel na de aankoop, aangezien u dan misschien belasting moet betalen op de winst die u daarbij maakte.
  • Als u uw tweede verblijf binnen de 2 jaar verkoopt, kunt u nog een deel van de registratierechten terugkrijgen.
  • U kan nooit het verlies dat u gemaakt hebt op de verkoop van een tweede verblijf terugkrijgen.

 

Vergeet niet dat de regels inzake de verkoop van een gezinswoning (dus niet uw tweede, derde… verblijf) anders zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center