This is custom heading element

Investeer in de vergrijzing

Zowel financieel als fiscaal gezien is vastgoed een interessante bestemming voor uw spaargeld. Vandaag is een belegging die zekerheid en een rendement combineert immers zeldzaam geworden. De gedachte aan een vastgoedinvestering roept al snel een beelden op van klassieke verhuurappartementen. Toch biedt ons land een bredere waaier aan investeringsmogelijkheden aan. Exploitatievastgoed – zoals serviceflats, hotels of vakantieparken – is hier een uitstekend voorbeeld van.

Waarom beleggen in een serviceflat?

Door de toenemende vergrijzing neemt de vraag naar serviceflats een hoge vlucht. Een appartement met aangepaste dienstverlening vormt voor veel mensen de gulden middenweg tussen de eigen woning en het rusthuis. Die groeiende vraag naar serviceflats creëert een interessante beleggingsopportuniteit voor investeerders die op zoek zijn naar een aantrekkelijk rendement en hoog meerwaardepotentieel. De hogere aankoopprijs van een seniorie wordt ruimschoots gecompenseerd door de uiteindelijke return.

LET WEL: Niet met alle serviceflat investeringen koopt u vastgoed. Bij sommige partijen koopt u een aandeel van een wooncomplex. Dit heeft andere voor en nadelen dan echt investeren in bakstenen.

Twee manieren om in serviceflats te investeren

U kan op twee verschillende manieren in verzorgingsflats beleggen. Enerzijds kan u enkel voor het financieel recht kiezen. U investeert dan een bepaalde geldsom gedurende een lange periode – meestal 30 jaar – in het volledige wooncomplex. In dat geval bent u geen eigenaar van een specifieke serviceflat, maar bezit u een bepaald aandeel van het gebouw. De tweede optie is om dat eigendomsrecht wel in handen te nemen.

1) Hoe beleggen in een serviceflat via het financieel recht?

Het financieel recht geeft u de kans om onrechtstreeks in vastgoed te investeren. U belegt niet specifiek in bakstenen maar koopt een aandeel van het volledige wooncomplex. Stel dat een gebouw uit 25 seniories bestaat, dan investeert u in 1/25 van het geheel. Gedurende een lange periode vertrouwt u uw kapitaal toe aan een exploitant. In de tussentijd mag u wel de huurinkomsten in ontvangst nemen. Bovendien wordt u niet op die opbrengst belast.

En zelfs wanneer u beslist om geen eigenaar te worden, kan u toch  nog het woonrecht van een serviceflat opnemen. In dat geval dekt uw belegging de maandelijkse huur. Het verschil met een eigenaar is dat u niet kan beslissen wanneer u precies zal verhuizen. Die keuze wordt immers bepaald door het aantal vrijstaande appartementen.

Zijn er nadelen verbonden aan het financieel recht?

Het succes van dat principe valt of staat met een goede exploitant. Eenmaal de afgesproken periode verstreken is, moet die in staat zijn om uw geld terug te betalen. Dat zal trouwens exact hetzelfde bedrag zijn dat u in het begin van het contract heeft geïnvesteerd. U kan via het financieel recht dus niet van een meerwaarde genieten. Uw rendement bestaat enkel uit de ontvangen huuropbrengst.

2) Een serviceflat kopen zoals klassiek vastgoed

Kiest u toch voor het eigendomsrecht? In dat geval betaalt u wel de registratiekosten. Dankzij de notariële akte kan u als eigenaar steeds op uw twee oren slapen. Het voordeel is dat u iets tastbaar in handen hebt. Zelfs wanneer de exploitant in slechte papieren komt, is dat geen ramp. Samen met de andere eigenaars kan u immers op zoek gaan naar een nieuwe uitbater. Bij een servicecomplex kiezen beleggers doorgaans voor één gemeenschappelijke exploitant. Door de specifieke regels over comfort en veiligheid zou een samenwerking van verschillende uitbaters immers erg ingewikkeld kunnen worden. In tegenstelling tot het financieel recht mag u als eigenaar van een serviceflat bovendien wel op een meerwaarde rekenen. En die meerwaarde kan door de grote markt best aantrekkelijk zijn.

Samengevat

  • Er zijn wachtlijsten aan huurders
  • Zekerheid op lange termijn dankzij vergrijzing
  • Zorgeloze uitbating mogelijk

Ons advies als u wil investeren in serviceflats

  • Kies voor serviceflats met een zo laag mogelijke kostenstructuur. Medische zorg is zeer duur en zal in de toekomst alleen maar duurder worden
  • Kies voor locaties met veel faciliteiten in de buurt (apotheker, dokter, bakker, slager). Dit trekt actievere senioren aan die huren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center