Een vakantiehuis als 2de verblijf
Tweede verblijf verhuren

Een noodzaak is het niet, maar nog steeds dromen heel wat Belgen van een eigen tweede verblijf. Aan zee, in de Ardennenin Limburg of zelfs in het buitenland: het lijstje vakantiebestemmingen is quasi eindeloos. Daarom: tien gratis tips van mensen die de stap al hebben gezet.

1. Denk goed na over wat je over hebt om te verhuren

Investeren in vastgoed doet u best met uw verstand. Hoe aanlokkelijk die chalet in de bergen of haciënda aan de Spaanse kust ook lijkt, op voorhand stelt u best een plan op. Wil u een tweede verblijf voor eigen gebruik of gaat u ook verhuren? Als u verhuurt, regelt u dan alles zelf? En waar gaat u huurders vinden? Bij de aankoop van een woning in het buitenland laat u zich best bijstaan door fiscale experts, want de plaatselijke regels kunnen sterk afwijken van de Belgische.

2. Profiteer van het groeiende aantal toeristen

Een weekje naar de Belgische kust, een weekendje Ardennen of tien dagen aan de Italiaanse Amalfikust: steeds meer mensen maken tijd én geld vrij voor een zuurverdiende vakantie. Kies bij een tweede verblijf dat u ook wil verhuren dus altijd voor een regio die in trek is bij toeristen. Tip: zoek het niet te ver. In Vlaanderen zijn onder meer Limburg en de kust erg populair bij zowel binnen- als buitenlandse reizigers.

3. Goed onderhoud zorgt voor goede huurders

In appartementen en vakantiehuizen die verhuurd worden, komen veel gasten over de vloer. Een goed en regelmatig onderhoud is dus onontbeerlijk, net als de tijdige uitvoering van herstellingen of renovaties. In ruil zullen uw tijdelijke huurders ook alles netjes houden en stipt en correct de huur betalen. Nog een opsteker? In tegenstelling tot bij klassiek vastgoed komen (juridische) huurgeschillen bij tweede verblijven zelden voor.

4. Geniet van een complete zorgeloosheid

Een tweede verblijf kopen kan ook met een professionele verhuurservice erbovenop. Een ervaren exploitant neemt dan de verhuur en uitbating van uw vakantiewoning over, zodat u helemaal nergens aan hoeft te denken. Wat doet u wel? Huurinkomsten ontvangen en enkele weken per jaar zelf met vakantie gaan in uw tweede verblijf.

5. Verken de bruisende regio’s

Tweede verblijven die renderen én waar het aangenaam vertoeven is in vakantieperiodes, liggen doorgaans in bruisende regio’s waar heel wat te beleven valt. Zoals eerder gezegd zijn Limburg en de kust de bekendste voorbeelden, maar ook de Ardennen staan aan de vooravond van een heropleving. Helemaal interessant wordt het wanneer ook de lokale overheden het (economische) belang van toerisme inzien en volop investeren in de ontsluiting en ontwikkeling van hun regio.

tweede verblijf in de Ardennen

6. De fiscale aftrek voor een tweede woning is groter dan voor een eerste

De Vlaamse regering heeft onlangs het systeem van de woonbonus hervormd. Wie een eigen woning koopt en daarvoor leent, geniet daardoor minder belastingsvoordeel. De lening voor tweede woningen is echter nog steeds een bevoegdheid van de federale regering, die niets wijzigde aan het systeem. Het bizarre gevolg is dat de fiscale aftrek voor een tweede woning groter is dan voor een eerste. De vraag is wel: hoelang nog?

7. Investeringsvastgoed is interessanter dan het spaarboekje

De minimumspaarrente is in april 2015 vastgelegd op 0,11 %. Niet veel later lieten heel wat banken hun interestvoeten zakken. Voorlopig zijn er weinig vooruitzichten dat de spaarrentes in de toekomst stijgen. Wil u uw spaargeld toch laten renderen én de extra belastingen vermijden? Een belegging in vastgoed of een tweede verblijf is een uitstekend alternatief.

8. Investeren in vastgoed is investeren in uw pensioen

Ons pensioenstelsel staat onder druk. Garanties dat niet geraakt wordt aan de hoogte van de pensioenuitkeringen, zijn er niet meer. Wie slim is, denkt zelf aan zijn appeltje voor de dorst. Met een vastgoedinvestering countert u onder meer de inflatie en bouwt u op een stabiele en veilige manier een pensioen op.

9. Denk aan de meerwaarde

Een belangrijk deel van het rendement van een vastgoedinvestering is de meerwaarde: de extra som die u bekomt nadat u uw tweede verblijf hebt doorverkocht. De geschiedenis bewijst dat vastgoed op lange termijn altijd in waarde stijgt. Slimme investeerders spelen daar handig op in door te beleggen in opkomende regio’s en groeimarkten.

10. Overweeg een lening

Gezien de lage spaarrentes is lenen om in vastgoed te investeren momenteel bijzonder interessant. De tarieven liggen erg laag en daarbovenop is er het fiscale voordeel. Ook wie een tweede verblijf in het buitenland wil kopen, kan eenvoudig lenen.

Op zoek naar een tweede verblijf met verhuurservice? Neem dan een kijkje op Domein Hengelhoef van Holiday Suites.

tweede verblijf in limburg hengelhoef

Gerelateerde blogberichten:

Een tweede verblijf in het buitenland: waar kan ik nog koopjes doen?

Investeren in tweede verblijf is fiscaal erg interessant

Video: drie redenen waarom verhuren met een wereldpartner

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center