Duitsland is de grootste economie van Europa en de vierde grootste economie ter wereld, na de Verenigde Staten, China en Japan. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de Duitse economie bekendstaat als de locomotief van de Europese Unie. Dat biedt heel wat mogelijkheden voor een vastgoedbelegging.

“Er zijn verschillende redenen waarom Duitsland het zo goed doet”, zegt Pieter Depoortere, business developer van Creahaus. “Ten eerste is de Duitse economie erg competitief omdat de arbeidskost er goed onder controle is. Dure lonen vernietigen immers jobs. Bovendien produceert Duitsland nog erg veel, terwijl een land als België het vooral moet hebben van diensten en de output van services.”

“Volgens een prognose van The Economist zal Duitsland in 2050 nog steeds aan de Europese top staan. Een en ander heeft ook te maken met het feit dat de Duitse bevolking steeds verder aangroeit. Al die aspecten samen maken van de Duitse economie de meest welvarende en performante van Europa.”

Dat blijkt ook uit de cijfers. In november 2014 bereikte het aantal werklozen in Duitsland het laagste peil in 23 jaar (Bron: De Standaard, 27 november 2014). De Duitse werkloosheid bedroeg toen amper 5 procent volgens de definitie van de Europese Unie. Duitse bedrijven blijven ook in sneltempo mensen aanwerven: in november 2014 stonden 515.000 vacatures open, 9.000 meer dan de maand ervoor.

Veel werknemers, veel huurders

Heel wat Duitsers wonen en werken in industrieel sterk ontwikkelde regio’s. Het bosrijke Hannover is een mooi voorbeeld. Sommige van Europa’s grootste fabrieken (bandenfabrikant Continental AG, de vracht-wagendivisie van Volkswagen, …), banken en verzekeringsbedrijven zijn er gevestigd. Dankzij charmante dorpen en bruisende steden is de levenskwaliteit er bovendien hoog.

De meest welvarende Duitse regio, samen met Beieren, is het Ruhrgebied. Die grenst aan België en is de thuishaven van wereldberoemde bedrijven als ThyssenKrupp, Bayer AG, Ford, Henkel, Oetker, Vaillant, 3M, Miele, … Tal van ondernemingen gebruiken de Rijn als transportmiddel bij uitstek, terwijl hun werknemers zich kunnen ontspannen in de uitgestrekte natuur.

Door de bloeiende Duitse arbeidsmarkt blijft de loonmassa toenemen en kunnen mensen meer consumeren (Bron: De Standaard, 27 november 2014). Veel werknemers betekent veel huurders en dat opent deuren voor wie in Duits vastgoed investeert.

Samengevat:

  • De sterke Duitse economie biedt kansen aan wie wil investeren in vastgoed
  • De Duitse werkloosheid stond recent op het laagste peil in 23 jaar en bedrijven blijven aanwerven
  • Veel werknemers betekent veel huurders in industrieel sterk ontwikkelde regio’s

Meer informatie

Gerelateerde blogberichten:

Creahaus drijft investeringen in Duitsland op

Duits vastgoed steeds interessanter voor beleggers

Steeds meer Belgen investeren in Duits vastgoed

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center