De lage spaarrente heeft twee belangrijke implicaties voor de vastgoedmarkt. Vastgoed wordt steeds meer een alternatief voor de klassieke spaarproducten én de rente op hypotheekleningen staat erg laag. Door de grotere vraag neemt vastgoed ook sneller in waarde toe.

Vijftien jaar geleden lagen de zaken helemaal anders. De gemiddelde spaarrente bedroeg in het jaar 2000 nog 4,78 %. De meerwaarde van een gemiddelde woning daarentegen bedroeg toen 3,68 %. Het was dus makkelijker en rendabeler om geld op een spaarboekje te parkeren.

Na de jaren 2000 veranderde de situatie. Vastgoed steeg steeds meer in waarde, terwijl de spaarrente naar 2 % terugzakte. De gemiddelde prijs van een huis bedroeg in 2000 79.661 euro en was in 2006 opgelopen tot 149.437 euro. Dat is een verdubbeling.

Investeren in vastgoed is steeds goedkoper

Na de uitbraak van de wereldwijde economische crisis kelderde de spaarrente helemaal. Aanvankelijk haalden spaarboekjes zelfs de 1 % niet meer, en vandaag ligt de minimale spaarrente vast op amper 0,11 %. De vraag naar alternatieven steeg exponentieel, maar niet iedereen bleek gewonnen voor de risico’s van bijvoorbeeld aandelen.

Zo begon de populariteit van vastgoed, dat zijn zekerheid al heeft bewezen, aan een opmars. Door de grotere vraag stijgt ook de waarde ervan. Maar er is meer: door de dalende spaarrente zakte ook de rentevoet op hypothecaire leningen. Investeren in vastgoed kon dus steeds goedkoper.

Steeds meer mensen stapten naar de bank om hun vastgoedinvestering niet langer uit te stellen of hun bestaande woonlening te heronderhandelen. De vraag is nu wat zal gebeuren wanneer de spaarrente opnieuw stijgt. Sommige analisten beweren dat de waarde van vastgoed dan zal dalen, maar de geschiedenis heeft hen tot dusver telkens ongelijk gegeven.

Samengevat:

  • Door de lage spaarrente is investeren in vastgoed steeds meer een alternatief voor het spaarboekje
  • Een extra voordeel van de lage spaarrente is de lage rentevoet op hypothecaire leningen
  • Vijftien jaar geleden was het spaarboekje rendabeler dan vastgoed, nu liggen de kaarten anders

Investeren in vastgoed loont dankzij de lage spaarrente twee keer.

Investeren in vastgoed loont dankzij de lage spaarrente twee keer.

Gerelateerde berichten:

Benieuwd hoe de vastgoedsector nog profiteert van de lage rente? Ontdek hier een extra reden!

U wil lenen om te investeren in vastgoed? Lees hier of dat voor u voordelig is!

Investeren in vastgoed met nog meer voordelen? Ontdek hier alles over erfpacht!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center