Immotokens is een nieuw investeringsplatform dat investeerders toelaat online in vastgoed te investeren. Ze maken gebruik van de smart contract en blockchain technologie om zo investeren in vastgoed met een beperkt budget mogelijk te maken.

Is investeren met blockchain in vastgoed veilig?

De immotoken technologie bestaat uit 2 componenten: blockchain en smart contracts. Blockchain is een technologie die helpt data te beveiligen en fraude te bestrijden. Op die manier zorgt het voor een extra beveiliging. Blockchain verlaagt wel niet het risico van de onderliggende investering. In het geval van immotokens heb je nog steeds het vastgoed risico, namelijk als het pand niet verhuurd is krijg je geen opbrengsten. Je hoeft evenwel niets van de blockchain technologie te kennen om in immotokens te kunnen investeren.

Wat is een immotoken?

Een immotoken is een digitale representatie van jouw vastgoeddeel. Je kan het best vergelijken met een digitaal contract dat alle rechten en plichten vastlegt van beide partijen. Juridisch wordt het gekwalificeerd als een lening met vastgoed als onderpand. Het werken met een dergelijk structuur geeft immotokens de flexibiliteit om panden vlot te tokenizen, zonder dat de rechten van de investeerder in het gedrang komt.  Zo’n opzet zorgt voor minder kosten en rapportageverplichtingen waardoor ze meer rendement kunnen doorrekenen aan hun investeerders.

Wat als je je geld terugwenst?

In de contracten is er een exit periode voorzien na 15, 20 of 25 jaar. Het vastgoed wordt dan verkocht en de investeerder krijgt zijn deel van de verkoopwaarde terug. Wie vroeger wenst te verkopen kan dit steeds vrij doen. Immotokens biedt een herverkoopservice aan.

Wie zorgt er voor het beheer van de immotokens?

Immotokens stelt een externe beheerder aan per pand, om zo de onafhankelijkheid te bewaren. Hierdoor ben je zeker dat er geen onnodige kosten worden gemaakt. Per pand kan je nalezen wie voor het beheer zorgt. Beijk hier de link naar het overzicht van de investeringspanden.

Wat zijn de voordelen van immotokens?

Immotokens is een alternatief voor vastgoedfondsen, REITS of een klassieke vastgoedinvestering. Binnen het lage risico investeringssegment geeft het een van de hoogste rendementen. Het grote voordeel is dat je via immotokens al met een beperkt budget in vastgoed kan investeren. Doordat je zelf jouw vastgoed kan kiezen heb je meer controle en transparantie over wat er met je geld gebeurt.

Wat zijn de nadelen van immotokens?

Doordat je met vele anderen eigenaar bent heb je minder zeggenschap over jouw investering. Er is wel een veto recht voorzien in de contracten bij een meerderheid van 80%. Fiscaal gezien biedt immotokens verder geen voordelen. Ze wordt aanzien als een roerende belegging, net zoals aandelen. Voor wie met weinig risico wilt investeren in vastgoed wegen is immotokens een welgekomen alternatief.

Welk rendement mag je verwachten bij immotokens?

In principe kan je hetzelfde rendement verwachten als bij een klassieke vastgoedinvestering. Dit is tussen de 3-4% bruto huurrendement en 2-3% jaarlijkse meerwaarde. Hierdoor kan je op een totaalrendement rekenen van 5-7% bruto. De huuropbrengsten worden maandelijks uitgekeerd.

Interessante links

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center