De spaarders worden onteigend. Met die niet mis te verstane kop pakte het Nederlandse Express Business vorige week uit. Daarmee verwees het naar de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de economie aan te zwengelen. Maar gelukkig is er ook goed nieuws, en wel voor vastgoedinvesteerders. 

Volgens verschillende binnen- en buitenlandse media speelt ECB-voorzitter Mario Draghi “een gevaarlijk spelletje met uw spaargeld”. “De spaarders worden onteigend”, luidt het. “We maken een gigantische herverdeling van Noord- naar Zuid-Europa mee.”

De bekende econoom Geert Noels onderschreef die stelling onlangs in het Canvas-programma De Afspraak. Volgens hem hebben Draghi’s maatregelen – “die hun gelijke niet kennen in zes eeuwen economie” – te maken met de erbarmelijke financiële situatie van een aantal zuiderse landen.

De ECB heeft de belangrijkste rentevoet laten zakken van 0,05 naar 0 %. Concreet betekent dat dat banken gratis geld kunnen lenen. Tegelijk gaat de ECB nog meer schuldpapier opkopen en moeten banken voortaan meer betalen om hun geld bij de ECB te stallen.

Met de volgens velen “draconische” maatregelen wil de ECB naar eigen zeggen de economie aanzwengelen. Mensen moeten meer consumeren, banken meer leningen toekennen en bedrijven meer investeren. Het is echter maar de vraag of dat het geval zal zijn.

Investeren in vastgoed is door de maatregelen van ECB-voorzitter Mario Draghi opnieuw wat interessanter geworden.
ECB-voorzitter Mario Draghi rookt uw biljetten
van 100 euro op. Met die sprekende foto pakte 
het Duitse Handelsblatt uit. ((C) Handelsblatt)

Inflatie en kamikazepiloten

“Heel wat zuiderse landen hebben zulke hoge schulden dat er maar twee oplossingen zijn”, zegt Noels. “Een schuldherschikking of het creëren van grote inflatie om die schulden te doen verdampen. Landen als Griekenland profiteren nu al van een schuldverlichting door de lage rente, maar de ECB lijkt daar ook kunstmatige inflatie aan te koppelen.”

Nout Wellink, oud-voorzitter van de Nederlandsche Bank (DNB), gaat nog een stap verder in zijn bewoordingen. “Dit beleid lijkt op het gedrag van kamikazepiloten”, zegt hij onomwonden. “Het doel is 2 % inflatie (20 keer meer dan de huidige rente op spaarboekjes!), maar daarmee vergeet Draghi alle neveneffecten voor de financiële markten, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.”

Vastgoed wint twee keer

Gelukkig is er ook goed nieuws, en wel voor wie gaat investeren in vastgoed. Vastgoed is niet alleen een mooi alternatief voor de lage spaarrente, het is ook inflatiebestendig. De waarde van onroerende goederen stijgt namelijk sneller dan de levensduurte én de huurgelden lopen netjes mee met de inflatie. Vastgoed wint dus twee keer.

De een zijn dood is de ander zijn brood, en dat lijkt ook hier het geval. Terwijl het einde van het spaarboekje nabij lijkt, is vastgoed als beleggingsproduct aan een stevige opmars bezig. De maatregelen van de ECB mogen dan niet in goede aarde vallen, voor wie de stap naar vastgoed zet, zijn ze meer dan goed nieuws. Vastgoed heeft er zo opnieuw een stevig argument bij.

Vastgoed is inflatiebestendig: de waarde stijgt sneller dan de levensduurte en de huurprijzen lopen netjes mee met de inflatie.

Vastgoed is inflatiebestendig: de waarde stijgt sneller dan
de levensduurte en
 de huurprijzen lopen netjes mee met de inflatie. 

Waarom vastgoed twee keer wint samengevat:

  • De ECB heeft de belangrijkste rentevoet laten zakken naar 0 %
  • Bedoeling is onder meer om een inflatiepeil van 2 % te bereiken
  • Dat is twee keer slecht nieuws voor spaarders, maar twee keer goed nieuws voor vastgoedinvesteerders

Gerelateerde berichten:

Ontdekken waarom ook de regering-Michel geen goed nieuws heeft voor spaarders? Klik hier!

Benieuwd waarom nú het uitgelezen moment is om te investeren in vastgoed? Klik hier!

Weten welke volgens Forbes de beste belegging van 2016 is? Klik hier!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center