Een miniatuurhuisje, een vergrootglas en een spaarvarken op een tafel met bouwtekeningen op de achtergrond.
Investeren in vastgoed: een grondige voorbereiding is essentieel voor succes.

Gezien de lage spaarrente, de interessante voorwaarden om te lenen en de grillige financiële markten is investeren in vastgoed erg in trek bij beleggers. Het aantrekkelijke rendement, de tastbaarheid en de zorgeloosheid doen velen dromen, maar toch laat u zich best bijstaan door een betrouwbaar adviseur. Vijftien tips voor wie de sprong wil wagen.

1. Kies tussen binnen- en buitenland

Elk land heeft een eigen wet- en regelgeving rond vastgoed. Correcte info inwinnen, is dus erg belangrijk. Buitenlands vastgoed is misschien erg interessant om te verhuren, maar wie gaat ter plaatse eventuele problemen oplossen?

2. Verken de omgeving

De buurt waarin het vastgoed gelegen is, bepaalt in grote mate de verhuurbaarheid en meerwaarde. Regio’s waarin overheden, bedrijven en/of projectontwikkelaars intensief investeren, zijn een uitstekende keuze.

3. Kies tussen renovatie- en instapklaar vastgoed

Te renoveren vastgoed is goedkoper dan instapklaar vastgoed, maar daartegenover staan de renovatiekosten en het feit dat u niet meteen huurinkomsten ontvangt. Instapklaar vastgoed is iets duurder, maar rendeert ook vanaf de eerste dag.

4. Investeer met uw doelgroep in het achterhoofd

Het luxesegment van de vastgoedwereld is in verval: de prijzen van villa’s stijgen steeds minder en ook de vraag daalt. Investeer liever in duidelijk omlijnde doelgroepen met een grote vraag naar betaalbaar vastgoed: studentenouderenzakenreizigers en toeristen zijn goede voorbeelden.

5. Leer de markt kennen

Wat zijn de huidige verkoopprijzen? Wat verlangen huurders van een woning? Welke inspanningen moet ik zeker doen? Wie succesvol wil investeren in vastgoed, moet eerst en vooral de markt leren kennen. Een professioneel adviseur kan u bijstaan en heeft alle kennis in huis.

6. Beleg op het juiste moment

Hoewel er zelden slechte momenten zijn om te investeren in vastgoed, zijn er wel factoren die uw investering nog interessanter kunnen maken. Vandaag zijn dat bijvoorbeeld de historisch lage rentes.

7. Vergelijk de rentevoeten van leningen

Ook de rentevoeten op hypothecaire leningen staan historisch laag. Lenen om in vastgoed te investeren is dus erg interessant, maar vergelijk zeker de verschillende aanbieders. Dat kan u een pak geld opleveren.

8. Houd rekening met het kadastraal inkomen

Het kadastraal inkomen (K.I.) speelt een rol bij de te betalen registratierechten. Huurinkomsten worden niet belast, maar u betaalt wel jaarlijks veertig procent van het geïndexeerde kadastraal inkomen aan belastingen op uw tweede woning.

9. Verhuur minstens vijf jaar

Wanneer u binnen de vijf jaar na de aankoop de woning weer verkoopt, moet u een meerwaardebelasting betalen van ongeveer 16,7 procent op het verschil tussen de aankoop- en herverkoopprijs. Dat is heel veel, en dus doet u er goed aan om het pand minstens vijf jaar te houden én te verhuren.

10. Denk op lange termijn

Uw pand stijgt elk jaar in waarde. Hou de waardestijgingen in de vastgoedwereld dus goed in het oog en verkoop op het juiste moment. De meerwaarde is het belangrijkste rendement van uw investering.

11. Zoek goede huurders

Elke verhuurder krijg vroeg of laat te maken met slechte huurders. Laat u daarom bijstaan door een professionele exploitant of kies voor betrouwbare doelgroepen zoals senioren en studenten, die gedekt zijn door hun ouders.

12. Schakel uw emoties uit

Koop nooit een pand op basis van uw emoties. Dat u graag zelf het pand zou betrekken, is immers geen goede basis voor uw investering. Buig uw emoties om naar rationele overwegingen op basis van meetbare criteria zoals ligging, bezettingsgraad en meerwaardepotentieel.

13. Ga in zee met een betrouwbare partner

Iemand die u begeleidt bij het investeren in vastgoed, is van onschatbare waarde. Naast professionele informatie geeft een adviseur u ook raad omtrent financiering, fiscaliteit en een eventuele doorverkoop.

14. Denk ook aan de alternatieven

Vastgoed kopen is één ding, vastgoed tot dertig procent goedkoper kopen een ander. Dankzij erfpacht koopt u niet de grond, maar alleen het gebouw, waardoor de aankoopprijs lager ligt. De jaarlijkse erfpachtvergoeding is bovendien fiscaal aftrekbaar. Ga altijd na of erfpacht mogelijk is.

15. Wees niet bang, vastgoed heeft zijn deugdelijkheid al bewezen

Het kan zijn dat de waarde van vastgoed op een bepaald moment minder snel stijgt dan voorheen. Wie dan emotioneel reageert en halsoverkop verkoopt, doet slechte zaken. Wacht liever even af, want de geschiedenis bewijst dat vastgoed procentueel altijd stevig in waarde stijgt, niet het minst op lange termijn.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center