Vastgoedinvesteerder in kostuum
Vastgoedinvesteerd in kostuum geeft tips over investeringen.

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn recent hotelkamers verkocht voor 790.000 euro per kamer. Cijfers om van te duizelen, maar hoe zit het met het meerwaardepotentieel? En betekent dat dat alleen de superrijken kunnen investeren in hotelkamers?

Het Ritz in Madrid, een vijfsterrenhotel op een toplocatie, ging onlangs van de hand voor 132 miljoen euro. De steenrijke familie Olayan uit Saudi-Arabië, bekend van de gelijknamige multinational, is één van de nieuwe eigenaars.

Omgerekend naar de prijs per hotelkamer komt dat neer op liefst 790.000 euro per kamer. Wat zegt dat over de waarde van hotelkamers – Spanje is bovendien een crisismarkt? Wie wil investeren in vastgoed, krijgt misschien de indruk dat hotelkamers alleen iets zijn voor rijke Arabieren en topondernemers.

Niets is minder waar. Ook in België zijn hotelkamers te koop, en bij ons liggen de prijzen een stuk lager. In het Radisson Blu Balmoral in Spa zijn bijvoorbeeld viersterrensuites te koop vanaf 129.995 euro. Wie doet dan de beste zaak? En wie maakt de mooiste kans op een meerwaarde binnen pakweg tien jaar?

Een concreet voorbeeld: dankzij het hefboomeffect kunt u investeren in hotelkamers met relatief weinig eigen middelen. Met een lening kunt u uw eigen middelen namelijk aanvullen, wat fiscaal gezien trouwens erg interessant is. Zo kunt ook u in de voetsporen treden van de Arabische topondernemers.

Als we uitgaan van een basisrendement van 6 procent en u 100.000 euro eigen middelen investeert, heeft u na een jaar 6.000 euro verdiend. Als u 50.000 euro eigen middelen investeert en 50.000 euro leent, heeft u na een jaar 4.500 euro verdiend (6.000 euro op uw totale investering min 1.500 euro interesten op de lening, als we uitgaan van een rentevoet van 3 procent). Dat is een nettorendement van 9 procent.

Wie nog een stap verder gaat en 25.000 euro eigen middelen investeert bovenop een lening van 75.000 euro, heeft na een jaar 3.750 euro verdiend (6.000 euro min 2.250 euro interesten op de lening). Dat is een nettorendement van 15 procent.

Anders gezegd: hoe meer u leent, hoe meer winst u procentueel boekt. Zo kunnen ook kleine beleggers investeren in hotelkamers.

Nog even terug naar Madrid dan. Waarom investeren Arabische topondernemers in hotelkamers? Simpel: voor de zorgeloosheid van beleggingsvastgoed. In tegenstelling tot bij klassiek vastgoed, hoeven eigenaars van hotelkamers zich geen zorgen te maken over wanbetalingen of huurschade. De uitbating is immers in handen van een professionele exploitant.
De kers op de taart: in België zijn de prijzen van hotelkamers nog altijd ondergewaardeerd. Het Europese gemiddelde 178.487 euro. Wie wil beleggen in hotelkamers, doet nu dus een uitstekende zaak.
Samengevat:

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center