Een rekenmachine, munten, dollarbiljetten en een notitieboekje met berekeningen op een tafel.
Slimme tips voor een voordelig woonkrediet: gebruik rekenmachines en nauwkeurige berekeningen.

Hier zijn enkele tips om uw kredietkosten niet nodeloos te laten oplopen en een goedkoop woonkrediet te bekomen:

1.       Onderhandel over de intrestvoet 

Er zijn enkele misopvattingen van de mensen die even van de baan moeten worden geveegd nl het feit dat iedereen denkt dat alle banken gelijk zijn, dat uw huisbankier u automatisch het beste tarief zal bieden, dat een bank waar ze u niet kennen u nooit een voordeeltarief zullen geven, Etc.
Het is van belang om te zoeken, te onderhandelen en vooral de onderlinge concurrentie die tussen de verschillende banken heerst te benutten tegen hen. Voor banken is een woningkrediet het middel bij uitstek om klanten gedurende lange tijd aan zich te binden. Maar hier gebruik van.

2.       Werk met deelkredieten

Lenen op langere termijn is een manier om de maandelijkse kredietlast onder controle te houden. Langer lenen heeft ook nog een ander voordeel: u kunt langer profiteren van het fiscale voordeel dat een enige en eigen woning u biedt. De keerzijde is echter dat totale intrestlast aanzienlijk kan oplopen bij langere looptijden. Werk met deelkredieten met een verschillende looptijd is een manier om die wensen –een comfortabele maandelijkse kredietlast en zo lang mogelijk fiscaal voordeel gecombineerd met niet overdreven totale kredietkosten – met elkaar te verzoenen.

3.       Beperk de leenkosten 

Aan uw hypothecair krediet zijn kosten verbonden, waaronder het registratierecht van 1% en het inschrijvingsrecht van 0,3%, beiden zijn percentages van het leenbedrag. Is uw bank bereid om u een hypothecair mandaat of hypothecaire volmacht toe te staan, dan kunt u deze kosten beperken. Het leenbedrag in hypothecair mandaat wordt niet ingeschreven in het hypotheekkantoor. Die waarborg geeft aan de bank dus minder zekerheid. Maar de bank heeft wel het recht om, op uw kosten, alsnog een hypotheek te vestigen op dat bedrag. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als u enkele maanden uw aflossing niet betaalt.

4.       Sluit uw schuldsaldo af bij verschillende maatschappijen

Ook al is een schuldsaldo –en een brandverzekering wettelijk niet verplicht, toch zal uw financiële instelling u opleggen om zulke dekkingen te nemen als u een woonkrediet afsluit. Bankiers geven het zelf hardop toe: “Op het woonkrediet verdienen we nauwelijks, het is op nevenproducten zoals een brandverzekering, zichtrekeningen, … dat we winst maken.

Houd de voorwaarden van gekoppelde verzekeringen grondig tegen het licht. Nergens staat geschreven dat de twee partners die verzekeringen bij dezelfde maatschappij moeten afsluiten.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center