Maar al te veel spaarders zien hun geld stagneren op de hun spaarrekening, meer nog: Spaargeld wordt tot drie keer toe belast. Daarom kiezen ze er steeds vaker voor om hun geld in vastgoed te investeren. Hieronder beantwoorden we 5 cruciale vragen die je je als onervaren investeerder moet stellen.
Hoe kan ik met deze investering geld verliezen?
Je denkt dat je een goede deal hebt gevonden. En misschien is dat wel zo. Maar een investering gaat altijd gepaard met risico’s, en daar moet je als investeerder zeker rekening mee houden. Voor dat je er duizenden euro’s investeert, denk kritisch na en ga ervan uit dat de deal risico’s met zich meebrengt.
Wat zijn die risico’s? Hoe kan je deze beperken?
Een mogelijk risico bij een investering in vastgoed is bijvoorbeeld de aannemers. Ga je in zee met een betrouwbare aannemer die niet zomaar met jouw geld verdwijnt? Welke maatregelen kan je nemen om dit te vermijden? Een ander voorbeeld is renovaties. Onderschat je de prijs hier niet van? Komen er kosten bij die je niet ingecalculeerd had?
Tip: Als onervaren investeerder maak je beter een lijst van alle risico’s en brainstorm over manieren waarop je deze risico’s kunt minimaliseren.
Afschrikken van een vastgoedinvestering is allerminst de bedoeling, maar de valkuilen moeten ook in kaart gebracht worden. Hoe veilig is investeren in vastgoed nu eigenlijk? Lees het artikel: Waarom beleggen in vastgoed erg veilig is.
Hoeveel leegstand is er in de buurt?
Het zou zonde zijn je geld te investeren in vastgoed in een regio waar er een lage vraag naar huurhuizen is. Huurders vinden mag geen opdracht zijn waar je grijze haren van krijgt.
Voor dat je een cent in een wijk investeert, kan je maar beter een goed beeld krijgen van de leegstand. Praat met lokale verhuurders, lokale makelaars, lokale vastgoedbeheerders. Maak een wandeling door de straten. Zo kom je te weten wat de buurt de bieden heeft.
Pas op voor markten met een lage vraag. En zorg ervoor dat je de leegstand altijd meetelt bij het berekenen van de cashflow voor een woning.
Dit geldt trouwens ook voor hotelvastgoed. Wil je in een hotelkamer investeren, ga dan eerst even na wat de bezettingsgraad in de omringende hotels is. Toerisme rond het hotel kan gebonden zijn aan een seizoen. Idealiter zijn de kamers het hele jaar door goed bezet. Een hotel met een hoge bezettingsgraad levert uiteindelijk meer opbrengsten op. Overweegt u hotelvastgoed? Lees zeker: Wilt u beleggen in vastgoed? koop een hotelkamer!
In welke richting gaan de vastgoedprijzen in deze regio?
Met het oog op de toekomst en een eventuele doorverkoop is het aan te raden de vastgoedtrends in jouw regio in de gaten te houden. Hoe bewegen prijzen? Als ze in verval raken, waarom is dat dan? Zijn er fundamentele problemen met vraag en aanbod in het gebied (bijvoorbeeld een krimpende bevolking)? Schrik voor een vastgoedbubbel moet je alvast niet hebben. In het volgende artikel kan je lezen waarom: Waarom er geen vastgoedbubbel komt
Aan te raden is om als onervaren investeerder niet in een krimpende markt te investeren.
Begrijp hoe jouw lokale woningmarkt evolueert. Met dit inzicht zal je snel een goede belegger worden. Lees ook zeker: 6 factoren die de vastgoedmarkt beïnvloeden
In welke richting gaan de huurprijzen in deze regio?
Analoog aan de woningprijzen, moet je ook de huurprijzen in de regio in de gaten houden.
Let op: wanneer prijzen te snel naar omhoog schieten is de kans groot dat zo ook heel snel terug naar beneden gaan. Er zijn geen regels over wanneer je best ‘zou moeten’ kopen, maar nogmaals, hoe beter je de markt kent, de trends volgt, weet wat de lokale economie aandrijft, enz., hoe groter de kans dat je geld zal verdienen aan jouw vastgoedinvestering.
Hoewel het geen regel per se is, is een langzame en gestage groei van de huurprijzen en huizenprijzen een goed teken.
Opnieuw dezelfde redenering voor hotelvastgoed. De prijzen om te overnachten in een hotel zijn aan enkele trends gebonden. Enerzijds zijn er de seizoensprijzen, zo heb je hoog en laag seizoen. En anderzijds heb je de conjunctuur. In hoogconjunctuur zijn mensen geneigd meer geld te spenderen aan een tertiaire behoefte zoals een hotelovernachting. Omgekeerd, wanneer het laagconjunctuur is zal een hotelovernachting de eerste behoefte zijn waarop bespaard wordt.
Doordat reizen toegankelijker is geworden voor iedereen, is er wel een duidelijke groei in het aantal hotelovernachtingen, wat uiteraard ook leidt tot een hoger rendement in jouw hotelinvestering.
Wat zijn mijn concurrentievoordelen in deze markt?
Als onervaren investeerder moet je in kaart brengen welke concurrentievoordelen een bepaalde vastgoedinvestering voor jou hebben. Heb je er minstens één? Als dat niet het geval is kun je beter je opnieuw even brainstormen om de voordelen van een jouw investering in te zien.
Misschien woon je in de buurt en ken je de regio beter dan wie ook. Of misschien ben je een aannemer en kun je de reparaties zelf uitvoeren. Misschien haal je er wel een fiscaal voordeel uit? Er zijn honderd andere potentiële voordelen, maar je hebt er minstens één of twee nodig. Weet wat ze zijn en speel die voordelen uit.
Naast je voordelen, breng je maar beter ook je zwakheden in kaart. Als een onervaren investeerder is ervaring een duidelijk nadeel. Maar wat zijn jouw andere nadelen? Heb je de touwtjes nog genoeg in handen? Of moet je er juist te veel werk in steken? Probeer voor elke zwakte een oplossing te vinden. Als je bijvoorbeeld een markt niet zo goed kent, kun je er veel beter van op de hoogte worden gebracht voordat je er investeert.
Conclusie: vragen stellen maakt je een betere belegger
Ga er niet van uit dat je alle antwoorden kent. Als onervaren investeerder weet je niet wat je niet weet, wat betekent dat je misschien niet de juiste vragen stelt.
Of je nu een cursus beleggen in onroerend goed volgt, lid wordt van een vastgoedbeleggingsclub of een coach inhuurt, zorg dat je de kneepjes van het vak leert kennen. En stel ze veel vragen, want zo ontdek je risico’s die je eerder niet had opgemerkt – en hoe je manieren kunt vinden om die risico’s te beperken.