Goed nieuws voor wie dit jaar nog wil investeren in vastgoed: door de lage rente op woonleningen kunt u tot 33.000 euro meer lenen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van een onderzoek van adviesbureau Immotheker. De hypotheekrente is de voorbije twee jaar sneller gedaald dan de woningprijzen zijn gestegen.

De lage spaarrente is goed nieuws voor wie wil investeren in vastgoed. Ook de hypotheekrente staat namelijk erg laag, en dus is lenen om in vastgoed te investeren bijzonder (fiscaal) interessant. Meer nog: de hypotheekrente is sneller gedaald dan de vastgoedprijzen zijn gestegen.

“Kopers krijgen daardoor  een ruimere keuze in welke woning ze kunnen kopen”, zegt John Romain van Immotheker. “Een modaal gezin dat 3.200 euro per maand verdient en 50.000 euro eigen middelen heeft, kan vandaag kiezen uit 54 % van het bestaande woningaanbod. Twee jaar geleden was dat slechts 44 %.”

Meer voor hetzelfde geld

In 2013 bedroeg de rente van hypotheekleningen op 25 jaar nog 3,9 %. Vandaag is dat amper 2,57 %. Tegelijk is de prijs voor een gemiddelde instapklare woning slechts met 10.000 euro gestegen, van 240.000 naar 250.000 euro. Anders gezegd: met dezelfde middelen kan u vandaag meer vastgoed kopen dan enkele jaren geleden.

“Met dezelfde middelen kan u vandaag meer vastgoed kopen van enkele jaren geleden”

Een concreet voorbeeld:

Wie maandelijks 1.120 euro kan afbetalen voor een woonkrediet op 25 jaar, kan vandaag 249.000 euro lenen. Twee jaar geleden kon u voor die maandelijkse afbetaling slechts 216.000 euro lenen. Dat is een verschil van liefst 33.000 euro.

Dankzij de lage rente kunt u meer lenen om te investeren in vastgoed.

Regionale verschillen

Opvallend zijn wel de regionale verschillen in de betaalbaarheid van woningen. Wie wil investeren in vastgoed, doet dat best in Limburg en West-Vlaanderen. Vlaams-Brabant en Antwerpen zijn de duurste Vlaamse provincies. De provincie Luxemburg is dan weer de goedkoopste van België.

Samengevat:

  • Dankzij de lage hypothecaire rente kunt u vandaag tot 33.000 euro meer lenen
  • Met dezelfde middelen kunt u vandaag meer investeren in vastgoed dan enkele jaren geleden
  • Vooral Limburg en West-Vlaanderen bieden interessante opportuniteiten

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center