Je hebt het waarschijnlijk al eens gehoord: “Je eerste investering in vastgoed is de moeilijkste.” Hoe kan het ook anders, je bent nog niet helemaal op de hoogte van de valkuilen en addertjes die een vastgoedinvestering met zich meebrengt. Ondanks dat vastgoed een erg veilige belegging is, willen we je in dit artikel wijzen op de 5 grootste fouten die je kan maken bij een eerste vastgoedinvestering. Gebruik dit als een checklist om ervoor te zorgen dat je geen kater overhoudt aan je eerste investeringsavontuur.

 

Fout # 1: slechte locatie

Waarde van vastgoed begint altijd bij de locatie. De mensen of bedrijven die bij jou huren of kopen, zoeken in de eerste plaats op de locatie en evalueren vervolgens andere criteria, zoals het perceel en het pand.

Maak steeds een goede studie van de regio waarin je wilt investeren en denk verder dan enkel een aantrekkelijke prijs. Zo kan veel tijd verloren gaan in het zoeken naar huurders op een plaats waar het helemaal niet aantrekkelijk is om te wonen. Lees ook: Vastgoed kopen: opgepast met prijzen ver onder de marktwaarde

Fout # 2: Slechte financiering

Slechte financiering kan een van de gevaarlijkste fouten zijn die je kan maken. Heel wat vastgoedbeleggers hebben reeds een blauwtje opgelopen door niet op de juiste manier hun vastgoedinvestering te financieren.

Wat is slechte financiering? Het is een combinatie van het volgende:

  • 1.     Hoge rente
  • 2.     Aanpasbare rentevoet
  • 3.     Hoge maandelijkse betaling
  • 4.     Ballon betaling

De meeste hypotheken van particuliere banken besparen u doorgaans op de 4 bovenstaande fouten. Dit omdat de rentetarieven laag zijn, de rentevoet 30 jaar vastligt en er geen ballonbetalingen zijn. Maar ze vereisen bijna altijd persoonlijk garantie, wat betekent dat u persoonlijk de lening met uw andere activa en toekomstige inkomsten garandeert. Dit is waarschijnlijk een redelijke afweging. Denk je eraan om te lenen voor je vastgoedinvestering? Bekijk zeker de blog Steeds meer Belgen sluiten lening af om te investeren in vastgoed

Fout # 3: Onderhoudskosten onderschatten

Het is onvermijdelijk dat je vroeg of laat onderhoudskosten hebt aan uw pand. Het valt dan ook aan te raden om budget vrij te maken voor onderhoudskosten. Hiermee probeer je te grote kostenoverschrijdingen te vermijden die ertoe kunnen leiden dat u zonder geld komt te zitten of andere problemen Welke onderhoudskosten moet je voor je mijn rekening nemen wanneer je in een appartementsgebouw investeert? Lees het na in de blog rechten en plichten als mede-eigenaar van een appartementsgebouw.

Fout # 4: Emoties je beslissingen laten beïnvloeden

Begrijp het niet verkeerd, bij een vastgoedinvestering komen er ook emoties aan te pas.

Maar je moet je enthousiasme in balans brengen met een harde en objectieve analyse. Dit is een grote fout voor nieuwkomers. En het is begrijpelijk.

Enthousiasme is belangrijk. Het is van cruciaal belang eens je in een investeringsproject stapt. Het helpt je de obstakels te overschrijden waarmee je te maken krijgt.

De ervaring leert ook dat je nooit grote financiële beslissingen moet nemen met alleen emotie. Maak gebruik van een analyseproces. Laat elke deal ook door iemand beoordelen. Denk aan externe adviseurs, maar even goed familie of vrienden.

Een goed startpunt is om de basiscriteria te analyseren, waaronder de locatie, buurten, woningtypen, bouwkwaliteit, …

Vervolgens kan je gebruik maken van een dealanalyseproces om de cijfers te analyseren. Hier kan je je baseren op een go of no-go-systeem voor een deal.

Wat ook belangrijk is om te berekenen zijn enkele metrics, zoals de cap rate (of rendement op het actief), het geld op de cash return, de korting op de volledige waarde en de interne rentabiliteit.

Fout # 5: slechte aannemers kiezen.

Een woning aankopen, renoveren en opnieuw doorverkopen is een erg populaire beleggingsstrategie. Het vinden van aannemers die goed werk zullen doen, op tijd afwerken, alles opkuisen na het werk en redelijke prijzen in rekening brengen, is moeilijker te vinden dan een verborgen schat op een strand. Neem dus zeker de tijd om goede ondernemers te zoeken.

Dit geld trouwens ook voor de uitbating van uw vastgoed. Verhuren is een werkwoord. Indien u uw verhuurdienst uitbesteed, laat dit doen door een professionele organisatie. De organisatie die uw vastgoed uitbaat, maakt of kraakt uw investering.

Wil je liever geen tijd en moeite steken in de verhuur service en zorgeloos wil genieten van zijn of haar investering, kan in hotelkamers investeren. Wie hotelvastgoed koopt geeft al het werk en de zorgen uit handen aan een professionele uitbater. Meer info over investeren in hotelkamers? Lees de blog: Wilt u beleggen in vastgoed? Beleg in een hotelkamer!

 

Conclusie:

Een vastgoedinvestering brengt zoveel mogelijkheden en valkuilen met zich mee dat je dit niet over één nacht ijs kan beslissen. De sleutel tot een succesvolle vastgoedinvestering begint bij een goede voorbereiding. Laat je via verschillende kanalen informeren, en hou de gouden regel van een succesvolle vastgoedinvestering in het achterhoofd: een goede investering begint op een toplocatie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center