Investeren in hotelkamers is populair: de Amerikaanse investment manager KKR heeft onlangs in Antwerpen het Radisson Blu- en het Park Inn-hotel gekocht voor een totaalbedrag van 48 miljoen euro. De prijs per kamer komt zo uit op bijna 157.000 euro. Wat betekent dat voor particuliere beleggers?

Dat ook institutionele beleggers investeren in hotelkamers, is goed nieuws voor individuele beleggers. Het betekent dat het product betrouwbaar is en mooie rendementen genereert. Vaak zijn institutionele beleggingsproducten ook erg populair bij kleine investeerders, al laten die zich soms afschrikken door de hoge instapprijzen.

In Antwerpen verkocht de Israëlische groep Ebit Imaging het Radisson Blu en het Park Inn, beide gelegen aan het Koningin Astridplein, voor 48 miljoen euro aan KKR (Bron: Expertise News, 22 mei 2015). Het viersterrenhotel Radisson Blu telt 247 kamers, het gerenoveerde Park Inn heeft er 59. Omgerekend bedraagt de prijs per kamer zo bijna 157.000 euro.

Hoger rendement dankzij hefboomeffect
Individuele beleggers hoeven geen 48 miljoen euro veil te hebben voor een hotelkamer, maar ook geen 157.000 euro. Een hotelkamer is namelijk al te koop vanaf 110.000 euro. Goed draaiende hotels focussen het hele jaar door op verschillende doelgroepen en liggen op toplocaties, wat mooie rendementen in het vooruitzicht stelt. Bovendien is er de professionele uitbating door een bekend merk.

Dat de instapprijzen lager liggen, is ook goed nieuws voor het rendement. Met een lagere eigen inbreng verkrijgen beleggers dankzij het hefboomeffect procentueel hogere rendementen. Wie een lening aangaat om te investeren in hotelkamers, geniet bovendien van aanzienlijke fiscale voordelen.

Een concreet voorbeeld: wie 100.000 euro eigen middelen investeert, heeft na een jaar 6.000 euro verdiend bij een rendement van 6 procent. Wie 50.000 euro eigen middelen investeert en 50.000 euro leent, heeft na een jaar 4.500 euro verdiend (6.000 euro rendement – 1.500 euro interesten bij een rentevoet van 3 procent). Dat is een rendement van 9 procent.

Samengevat:

  • Institutionele beleggers betalen in Antwerpen 157.000 euro voor een hotelkamer
  • Dat bewijst de betrouwbaarheid en het succes van het product
  • Particuliere investeerders genieten van lagere instapprijzen en genieten dankzij het hefboomeffect van nog hogere rendementen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center