We willen allemaal wel kunnen genieten van een mooi pensioen later, ja toch? Ondertussen hebben we al gemerkt dat ons spaarboekje bij de bank niets meer oplevert en dat de beurs onstabiel is. Meer en meer kiezen we voor de veilige oplossing: beleggen in vastgoed! Is deze optie ook wel zo veilig als we denken? Ja! Dit werd bewezen door de volgende studie: The Rate of Return of Everything (2017).


Resultaten van het onderzoek

De studie ‘The Rate of Return on Everything’ werd gepubliceerd in december 2017. De uitvoering gebeurde door de Universiteit van Californië, de Universiteit van Bonn en de Centrale Bank van Duitsland. Als resultaat kwamen ze uit dat vastgoedbeleggingen het beste rendement op lange termijn bieden.

Het onderzoek werd grondig uitgevoerd en bekeek cijfers tot wel 145 jaar geleden, de bestudeerde periode liep namelijk vanaf 1870 tot 2015. In totaal werden 16 verschillende landen onderzocht, waaronder ook België en NederlandVastgoed zou maar liefst een jaarlijks rendement opleveren van ±7,89% (meerwaarde + potentiële huurinkomsten), terwijl aandelen gemiddeld zo’n ±6,23% (meerwaarde + jaarlijkse dividenden) zouden opbrengen. Weer meer dan eens bewijst vastgoed een stevige, veilige, stabiele en winstgevende belegging op lange termijn te zijn.

Ook als de resultaten doorgetrokken worden na 2015, bekomt men hetzelfde resultaat: vastgoed is de meest gegeerde belegging. Hier is het belangrijkste financiële tijdschrift Forbes het ook mee eens volgens volgend artikel: Forbes: ‘Vastgoed de beste belegging in 2016’

Zijn de resultaten betrouwbaar?

Zijn deze resultaten wel betrouwbaarJa, maar de cijfers hebben meer betekenis als je rekening houdt vanaf het jaar 1950. De woelige periodes door de oorlogen zorgden ervoor dat de periode voor 1950 een totaal andere financiële situatie kende. Pas hierna rezen de financiële markten. Dit verklaarde Peter Vanden Houte, ING-econoom.

Wat levert vastgoed nu echt op bij ons?

Niet iedereen kan natuurlijk gelijk waar en jaarlijks een rendement van ±7,89% realiseren bij een vastgoedbelegging. Bij een belegging in vastgoed in België kan je voor het huidige jaar (2018) rekenen op een jaarlijks rendement van ±2,7% voor een woonhuis gedurende vijf jaar en voor een appartement ±2,5%. Deze cijfers zijn lager dan in het onderzoek, maar steeds veel beter dan een spaarboekje of obligatie.

Ontdek meer in volgend artikel: Een rendement van 10% per jaar? Denk twee keer na!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center