De vastgoedmarkt en -prijzen worden voornamelijk beïnvloed door het spel van vraag en aanbod, maar ook door allerlei externe factoren. Deze kunnen zowel een positief als negatief effect hebben op de vastgoedmarkt. Wij geven deze 6 factoren mee.

 

1.De rentevoeten / leningscapaciteit

Het niveau van de rentevoeten speelt hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste rol bij de beïnvloeding van de vastgoedmarkt.

–      Hoge rentevoeten zijn negatief voor de vastgoedmarkt, zo kunnen kandidaat-kopers minder lenen. Hierbij volgt dus dat ze minder budget hebben om te spenderen aan vastgoedinvesteringen.

–      Lage rentevoeten zijn positief voor de vastgoedmarkt, zo kunnen kandidaat-kopers meer lenen. Hierbij volgt dus dat ze meer budget hebben om te spenderen aan vastgoedinvesteringen. Hoe lager de rentevoeten liggen op leningen bij de banken, hoe meer geld er vrijkomt om te investeren in vastgoed.

Momenteel zijn de rentevoeten zeer gunstig in België voor vastgoedinvesteringen. De rentevoeten staan lager dan ooit en op deze manier is het veel gemakkelijker om te lenen. We spreken hier over rentevoeten van ongeveer 2% of lager. Investeerders profiteren dan ook van deze opportuniteit om hun geld in vastgoed te beleggen i.p.v. het op hun spaarboekje te laten staan waar het niets opbrengt.

Het beleid bij financiële instellingen heeft ook invloed op de leningscapaciteit. Zo kunnen banken continu een strenge houding aannemen, waardoor kandidaat-kopers moeilijker toegang krijgen tot de vastgoedmarkt.

Zelfs als de rentevoeten stijgen, hoeft dit niet negatief te zijn voor vastgoedinvesteringen. Ontdek waarom in dit artikel: Belfius: “Stijgende rente niet negatief voor vastgoedinvestering”

Lees meer over het effect van de lage rentevoet op vastgoedinvesteringen: Het effect van de lage spaarrente uitgelicht: nu investeren in vastgoed in vergelijking met vijftien jaar geleden.

2.Demografie

 

U had het inderdaad verwacht, de demografie van de bevolking kan veel invloed uitoefenen op de vastgoedmarkt. De demografische groei is namelijk een belangrijke indicatorHoe sterker de demografische druk, hoe hoger de groei van de vastgoedprijzen. Dit beaamt volledig de theorie van vraag en aanbod van Adam Smith.

–      De stijging van het bevolkingsaantal zorgt voor een stijging in de vraag naar vastgoed. Dit heeft vooral invloed op de lange termijn van de vastgoedmarkt. Een voorbeeld: na de Tweede Wereldoorlog werden veel kinderen geboren en toen deze ouder waren, ontstond er een grotere vraag dan ooit op de vastgoedmarkt.

–      Bovendien is leeftijd ook een factor: er is nu veel sprake over de vergrijzing van de bevolking, waardoor het aanbod in de vastgoedmarkt moet worden aangepast naar de woonbehoeften van de ouderen. Als laatste liggen de voorkeuren anders dan vroeger. Steeds meer wordt de voorkeur gegeven aan vastgoed in de stad i.p.v. op het platteland.

 

3.Consumentenvertrouwen

U koopt toch ook maar enkel een product als u erin gelooft? Geen vertrouwen leidt tot geen verkopen. Dit is zo in elke markt, onder andere ook de vastgoedmarkt. Het vertrouwen van de consumenten in de vastgoedmarkt draagt ook bij tot schommelingen in de vraag naar vastgoed. Indien een laag consumentenvertrouwen aanwezig is, zullen kandidaat-kopers een afwachtende houding aannemen tot het vertrouwen weer gestegen is. Ook gebeurtenissen buiten België, kunnen invloed hebben hierop.

4.Economie / conjunctuur

 

Als het persoonlijk economisch beter gaat, denkt u toch ook vlugger aan investeren? Vanzelfsprekend hebben de economische omstandigheden invloed op de vastgoedmarkt. Hierbij is er niet enkel invloed van de nationale economie aanwezig, maar ook van de internationale economie. De internationale economie heeft dan ook nog eens invloed op de nationale economie.

De economische groei heeft echter minder invloed op de vastgoedmarkt dan op de andere sectoren. De vastgoedprijzen blijven een stabiele groei kennen in België en laat zich dus niet zozeer beïnvloeden van de aanwezige hoog- of laagconjunctuur. Als gevolg kunnen we besluiten dat investeren in vastgoed wel degelijk een veilige keuze is.

2 belangrijke factoren behoren tot de economie:

–      Inkomensniveau: het inkomensniveau en de vastgoedprijzen zijn positief gerelateerd. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de vastgoedprijzen.

–      Tewerkstelling: Als de jongere en oudere leeftijdsgroepen worden getroffen door werkloosheid, kunnen jongere kandidaat-kopers moeilijker aan budget geraken en oudere vlugger hun woning verkopen wegens de hoge kosten. Bij een dalende tewerkstelling komt er dus meer aanbod op de vastgoedmarkt, maar is er een lagere vraag aanwezig. Omgekeerd, bij een hogere tewerkstelling, stijgt de vraag en blijft het aanbod.

5.Overheid en wetgeving

De overheid heeft allerhande middelen om de vastgoedmarkt te sturen hoe zij het willen. Ze kunnen ingrijpen door bepaalde woonbonussen, subsidies of premies te introduceren of weg te nemen. Verder kan de overheid ook bepaalde wetten invoeren of aanpassen die factoren van de vastgoedmarkt in de positieve of negatieve richting sturen.

belangrijke punten door de overheid:

–      Energienormen EPC: de energienormen worden steeds strenger en strenger. Vastgoed dient vooral energiezuinig te zijn. Dit kan je controleren via het energieprestatiecertificaat (EPC), waarbij je score zo laat mogelijk moet liggen. Als vastgoed hier slecht op scoort, zal het moeilijker zijn om hier investeerders voor te vinden. Bovendien is dit certificaat verplicht bij de verkoop van een woning.

–      Isolatie en renovatie: Alle huurhuizen moeten verplicht tegen 2020 een geïsoleerd dak hebben, anders mag de verhuurder het pand niet langer verhuren. Dubbele beglazing wordt ook steeds belangrijker. Bovendien zijn er renovaties nodig aan veel verouderd vastgoed.

Uw vastgoed renoveren? Lees dan dit artikel: Hoe kan ik een appartement energiezuinig renoveren?

6.Toerisme

Een gebied die de laatste jaren op toeristisch vlak heel populair geworden is, zal ook veranderingen teweegbrengen op de vastgoedmarkt. Hotelketens en projectontwikkelaars zullen hun kans zien om hotels, vakantiewoningen, appartementen te vestigen in het bloeiende gebied vol groeipotentieel. Hierdoor is het mogelijk dat men merkt dat er in dit gebied plots veel meer vraag aanwezig is op de vastgoedmarkt en dat er hierop ingespeeld wordt door een groter aanbod, dat voordien niet aanwezig was.

Lees zeker ons artikel: Hoge rendementen en sterk toerisme: hotelvastgoed beleeft hoogdagen

Deze factoren van de vastgoedmarkt hebben allemaal redelijk positieve vooruitzichten en er wordt dan ook geen crash verwacht in de toekomstInvesteren in vastgoed blijft nog steeds de beste beleggingskeuze!

Bang voor toch een crash? Lees hier: Nieuwe inzichten: waarom er geen vastgoedbubbel komt

Benieuwd welke vastgoedmogelijkheden er momenteel zijn? Neem dan zeker en vast een kijkje op onze investeringspagina en aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center