Een miniatuurhuis gemaakt van honderd-dollarbiljetten, symboliserend de financiële aspecten van vastgoed.
Waarom Erfpacht Weer in de Schijnwerpers Staat bij Vastgoedinvesteringen

Aan vastgoedinvesteerders wordt elke maand een zware financiële inspanning gevraagd. Dat is meteen ook de reden waarom erfpacht vandaag opnieuw een opgang maakt. Het bedrag dat je als erfpachter moet ophoesten ligt namelijk aanzienlijk lager dan bij een klassieke vastgoedinvestering.

Erfpacht

Erfpacht nemen van een onroerend goed betekent dat u tegen een periodieke vergoeding alle rechten van de grondeigenaar hebt. Steeds meer vakantieparken, kampeerterreinen en zelfs gemeenten passen dat principe toe.

Rechten en plichten

Een erfpachter kan van een bijna absolute vrijheid genieten: hij mag het vastgoed bewonen, verbouwen of verhuren. Vanzelfsprekend staan hier ook enkele verplichtingen tegenover. Er wordt een periodieke vergoeding verwacht, die we de canon noemen. Daarnaast zijn ook de belastingen en de kosten voor  het onderhoud voor de rekening van de erfpachter.

Voordelen

  • Omdat de registratiekosten lager liggen is erfpacht nemen van een onroerend goed financieel voordeliger dan een klassieke vastgoedinvestering.
  • De registratierechten zijn beperkt tot 0,02% in plaats van de normale 10% in Vlaanderen en 12% in Brussel of Wallonië.
  • De erfpachtvergoeding is fiscaal aftrekbaar.

 

Gerelateerd: 

Wat zijn de voordelen van erfpacht?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center