Een jong plantje groeit uit een glas gevuld met munten, symboliserend de groei en het potentieel van vastgoedinvesteringen.
Zal de Trend Blijven Duren?

Investeerders zijn altijd op zoek naar succesvolle opportuniteiten die een mooie meerwaarde leveren voor hun portemonnee. Daarom dat ze voor een langetermijninvestering vaak terugvallen op vastgoed die een mooie toegevoegde waarde creëert . Maar hoeveel is dit precies?

Zekerheid op meerwaarde

Over de jaren heen is er toch wel één ding duidelijk geworden: vastgoedprijzen stijgen en wel in grote mate. Kijk maar eens even mee op de grafiek van het FOD Economie. In 2004, voor de economische crisis, varieerden de prijzen voor een woning of appartement rond de 100.000 euro en villa’s rond de 280.000 euro. Als we de tijd tien jaar doorspoelen naar 2014 valt ons op dat de prijzen fors gestegen zijn voor woonhuizen (55%) en appartementen (55%). Beleggers die dus in 2004 investeerden, kunnen terugblikken op een goed renderende beslissing.

chart_vastgoedprijzen_stijgen_altijd_maar.png

vastgoed-3.jpgWie dacht dit succesverhaal enkel voor deze periode geldt, zit er compleet naast. Als we kijken naar de jaren ’60 dan kunnen we voor het geld dat we vandaag in een woning investeren, toen een volledig hotel opkopen. Stel je maar eens voor welk aanzien jij toen had met het geld dat je nu bezit.

Maar hoe zit het in de toekomst? Simpel, de trend zal zich aanhouden. De gemiddelde waardestijging van onroerend goed wordt op zo’n 5% geschat en daar mag u periodes van recessie, oorlogen en andere economische hoogtes een laagtes bijrekenen. Dit betekent dat na 20 jaar uw inbreng verdubbeld wordt dankzij uw risicoloze langetermijnbelegging. Wist u dat de meerwaarde op Duits vastgoed momenteel het grootst is? Lees meer in ons dossier.

Wacht, hoe zit het dan met de extra kosten?

Het is de logica zelve dat een investering in vastgoed ook extra kosten, zoals onderhoud en herstellingen, met zich meebrengt. U wil tenslotte dat uw onroerend goed wat waard is na een termijn van 10 jaar. Deze kosten mogen echter wel gerelativeerd worden aangezien ze niet opwegen tegen de opbrengsten op lange termijn. Bovendien zijn er vastgoedbeleggingsbedrijven die deze kosten op zich nemen zodat investeerders zorgeloos kunnen genieten van hun belegging.

Het fiscale plaatje zou u ook niet mogen afremmen. Dankzij de gespreide meerwaarde op taxatie betaalt u minder belastingen en de regering is ook niet van plan om dit gauw aan te passen.

Extra opbrengsten

Investeerders kunnen niet altijd in hun beleggingsvastgoed verblijven (zeker eigenaars van hotelkamers niet), daarom dat ze het ook verhuren. Dit zorgt natuurlijk voor extra opbrengsten. Zo mag u bovenop de meerwaarde een rendement van 5% uit huurinkomsten toevoegen. Een mooi zakcentje niet?

Momenteel is hotelvastgoed nog ondergewaardeerd in België. Het Europees gemiddelde is €215.000, een Belgische hotelkamer heb je vanaf €100.000. Lees meer in ons dossier.

Uw eerste stappen in beleggingsvastgoed? Download dan hier ons dossier

Meer informatie over de gespreide meerwaarde op taxatie ?  Klik dan hier

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center