Vastgoed kopen is een interessante investering. De huurinkomsten van een tweede pand zijn immers zeer aantrekkelijk voor de portemonnee. Maar moet u dan belasting betalen op de huur die u krijgt? Dat hangt ervan af of de huurder de woning voor privé gebruikt of voor zijn zaak. Wanneer u uw pand verhuurt als privéwoning, moet u geen belastingen betalen op de huurinkomsten. Dat gaat dan via het kadastraal inkomen. Maar als de huurder de woning gebruikt voor zijn werk, dan liggen de kaarten anders.
Wanneer iemand uw woning huurt en gebruikt voor bijvoorbeeld een handelszaak, een horecazaak, een vennootschap of een vzw, moet u wel belastingen betalen op de huurinkomsten.
Ook als de huurder de woning deels gebruikt voor privé en deels voor zijn werk, zijn de huurinkomsten belastbaar. Het maakt dan niet uit of de huurder zijn huur als beroepskosten inbrengt of niet. Als de huurde andere kosten inbrengt, zoals elektriciteit, gebruikt hij immers de woning nog steeds voor zijn werk.
Berekening belasting op huurinkomsten
Hoeveel belasting moet u dan betalen op de huurinkomsten als iemand uw woning huurt voor het uitoefenen van zijn beroep? Van de huur die u ontvangt heb u recht op een forfaitaire kostenaftrek van 40%. Dat betekent dat u dan geen belasting moet betalen op u volledige huurinkomsten, maar slechts op 60%.
De kostenaftrek is echter niet altijd 40%, maar wordt begrensd in functie van het kadastraal inkomen. In dat geval is het geen 60%, maar een groter aandeel van de huurinkomsten waarop u belasting moet betalen. De forfaitaire kostenaftrek wordt berekend met de volgende formule:
kadastraal inkomen x 2/3 x revalorisatiecoëfficiënt.
Het revalorisatiecoëfficiënt is een index die elk jaar verandert. In 2014 was die 4,23.
Wanneer de huurder uw woning gebruikt voor zowel privé als voor werk, moet u geen belasting betalen op de volledige huurinkomsten. u kan dan de huur opsplitsen: een som voor de privé en een som voor het deel van de woning die gebruikt wordt voor werk. Enkel het laatste bedrag is dan belastbaar.
Voordeel bij lening voor vastgoed
Als u een lening voor het vastgoed bent aangegaan, dan mag u de interesten van de lening aftrekken van de belastbare huurinkomsten.
Voorbeeld
Wanneer iemand in 2014 een pand verhuurde met een kadastraal inkomen van 1.000 euro tegen 850 euro per maand, dan bedroeg zijn onroerend inkomen (850 x 12 = ) 10.200 euro.
Op papier had die persoon recht op 40% forfaitaire kostenaftrek en bedroeg het netto inkomen van de huur (10.200 – 40% = ) 6.120 euro. De kostenaftrek wordt echter begrensd en mocht in dit geval niet hoger zijn dan (1.000 x 2/3 x 4,23 = ) 2.819,99 euro.
Het netto belastbare onroerend inkomen van het pand was dus (10.200 – 2.819,99 = ) 7380,01 euro.
Samengevat
- U betaalt belasting op huurinkomsten wanneer uw vastgoed voor een zaak gebruikt wordt (in tegenstelling tot een privéwoning).
- U kan maximum 40% forfaitaire kostenaftrek krijgen op u huurinkomsten.
- U mag de huur opsplitsen in een belastbaar en niet belastbaar deel als de huurder uw vastgoed voor zowel privé als werk gebruikt.
- Als u een lening hebt voor uw pand, kan u de interesten aftrekken van de belastbare huurinkomsten.
Laat gerust uw gegevens achter bij de contactlink als u nog vragen heeft.