In het hoofd van potentiële vastgoedinvesteerders spoken vaak heel wat vragen rond. Ga ik een lening aan of niet? Of op welke manier worden de belastingen precies berekend? In dit artikel vindt u de antwoorden op de drie meestgestelde vragen over een tweede woning.
Is lenen voor een tweede verblijf fiscaal gezien voordeliger?
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen diegene die een hypothecaire lening van hun eerste woning al hebben afbetaald en zij die dat nog niet hebben gedaan. In het eerste geval wordt u belast op het verhoogd kadastraal inkomen. Deze link licht toe hoe het kadastraal inkomen wordt berekend. Bovendien kan u ook genieten van een belastingvermindering: de interesten die u op uw hypothecaire lening betaald, mogen namelijk afgetrokken worden van uw totaal onroerend inkomen. Daarnaast kan u ook de premies van de schuldsaldoverzekering en kapitaalaflossing in vermindering brengen. Het aftrekbare bedrag is echter wel beperkt tot 1920 euro.
Loopt de hypothecaire lening van uw eerste woning nog? Dan is het fiscale voordeel minder groot. U kan immers enkel de interesten nog aftrekken. Daarbovenop wordt het bedrag dat u kan inbrengen voor de lening van uw eerste woning begrensd op 1960 euro in plaats van 2560 euro. Fiscaal gezien is het dus interessanter om pas op latere leeftijd in vastgoed te investeren.
Hoe wordt u belast op huurinkomsten?
Hoe u belast wordt op de verhuur van vastgoed hangt af van de functie van jouw woning voor de huurders. Wanneer uw vastgoed beroepsmatig gebruikt wordt, zijn de werkelijke huurinkomsten belastbaar. Is dat niet het geval en gaat het louter om privébewoning, betaalt u belasting op het verhoogd kadastraal inkomen. Meer informatie over hoe je precies op de verhuur van vastgoed wordt belast, kan je hier vinden.
Kan ik met een groepsverzekering een tweede verblijf kopen?
Als u een groepsverzekering hebt, is het uitzonderlijk mogelijk om voor uw 60ste verjaardag al een voorschot op te nemen van het reeds gespaarde bedrag. De enige vereiste is dat het om een vastgoedinvestering gaat. U betaalt wel rente op die opgevraagde som tot u de maximumleeftijd van 60 jaar hebt bereikt. Op het bedrag zelf wordt u dus niet belast. Net zoals bij de eerste vraag, is het ook hier voordeliger om pas op latere leeftijd aanspraak te maken op dat voorschot. Wanneer u 40 jaar oud bent, heeft u immers nog niet zoveel bij elkaar gespaard en daarbovenop moet u nog 20 jaar lang rente betalen.
Gerelateerd:
Investeren in een tweede verblijf fiscaal erg interessant
Hoe lenen om een tweede verblijf te kopen in het buitenland?