De spaarrente heeft in 2015 een historisch dieptepunt bereikt en de renderende beleggingen op de beurs zijn niet zonder risico. Wanneer u op zoek bent naar een stabiele investering met een aantrekkelijke return is vastgoed een interessante keuze. Een aankoop van onroerend goed brengt namelijk enkele fiscale voordelen met zich mee. Bovendien is bij verhuur de onbelaste huuropbrengst een mooie aanvulling op uw pensioen.

Hoe wordt u op de verhuur van vastgoed belast?

Eerst en vooral dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen privégebruik en beroepsmatig verhuur. In het eerste geval berekent de fiscus uw belastingen op basis van het kadastraal inkomen van de woning. De huurinkomsten worden dus niet belast. Gebruikt de huurder uw vastgoed daarentegen beroepsmatig? Dan is de werkelijke huuropbrengst wel belastbaar.

Is het voordeliger om te lenen voor een vastgoedaankoop?

Een lage rente klinkt als muziek in de oren van investeerders. Ze kunnen namelijk tegen gunstigere tarieven een nieuwe lening aangaan. Daarnaast mag u de maandelijkse kapitaalaflossingen en interesten aftrekken van uw onroerend inkomen. Op die manier wordt uw belastbaar bedrag kleiner en zal u minder aan de Belgische fiscus moeten betalen.

Welke voordelen brengt een investering in een appartement met zich mee?

Een belegging in een appartementsgebouw vraagt doorgaans een minder zware financiële inspanning. In de compacte ruimte is alles ingericht met het oog op efficiëntie. De kleinere woonoppervlakte houdt de warmte ook beter vast. Dat maakt een appartement energiezuiniger en drukt de verwarmings- en energiekosten.

Een appartement kopen als investering biedt u verschillende voordelen.

Met welke zaken moet ik rekening houden wanneer ik een appartement koop?

Locatie van het appartement

Zoals bij elke vastgoedinvestering speelt de ligging van een appartementsgebouw een cruciale rol. Zowel jonge als oudere kopers zetten bereikbaarheid bovenaan op hun verlanglijstje. Een goed gekozen locatie resulteert dus in een hoger meerwaardepotentieel.

Kwaliteit van het vastgoed

Elke vastgoedinvesteerder moet wikken en wegen tussen nieuwbouw en een bestaande woning. De aankoopprijs van een nagelnieuw appartement ligt gevoelig hoger, maar wordt gecompenseerd door weinig onderhoudskosten. Bij een te renoveren woning moet u minder op tafel leggen. In het laatste geval kunnen onvoorziene renovatiekosten roet in het eten gooien.

Het beheer van de gemeenschappelijke delen

Welke kosten gaan er gepaard met het onderhoud van de gemeenschappelijke delen? Ook dat is een vraag die u zich moet stellen wanneer u een appartement kiest. Een ervaren syndicus is goud waard. Naarmate het gebouw verouderd zorgt goed onderhoud ervoor dat de onderhoudskosten voor de gangen en lift onder controle blijven.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center