De Europese Centrale Bank (ECB) koopt sinds begin deze maand massaal staatsobligaties op. Volgens verschillende economen zal de interest op spaarboekjes daardoor nog verder dalen.

De centrale banken van de eurozone kopen sinds de tweede week van maart staatsobligaties op. Bedoeling is om maandelijks 60 miljard euro vers geld in de markt te pompen, om zo de economie in de eurozone weer aan te zwengelen en de gevaarlijk lage inflatie op te trekken.

De markten reageren uiterst positief, maar de medaille heeft ook een keerzijde. De langetermijnrente in België en de meeste landen van de eurozone is door de maatregel namelijk ongezien gedaald.

Ongezond
De marktrente brokkelt ook veel sneller af dan verwacht. De rente op tienjarige Belgische staatsobligaties bedraagt nu nog amper 0,44 procent. De verwachting is dat ook de spaarrente daardoor nog verder zal dalen.

“De huidige situatie is niet gezond”, zegt economieprofessor Gert Peersman (UGent) onomwonden in De Tijd. “Normaliter ligt de spaarrente iets onder de rente van de ECB en de rente op kortlopend overheidspapier. Maar dat laatste is nu niet meer het geval.”

“Door de actie van de ECB komen de korte- en langetermijnrente nog dichter bij elkaar”, vult KBC-econoom Koen De Leus aan. “Dat zet de rentemarge van de banken verder onder druk. Een verdere daling van de interest op spaarboekjes is dan ook onvermijdelijk.”

Investeren in vastgoed als oplossing voor de lage spaarrente

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center