* De waarde van Duits vastgoed is sinds kort aan het stijgen,
waardoor het populair wordt bij investeerders in heel Europa

* Duitsland heeft een ander soort huurdersmarkt, die beter geschikt
is voor investeerders: Duitsers hebben geen baksteen in de maag

* Vroeger konden enkel institutionele beleggers investeren in
Duits vastgoed, maar sinds kort kunnen ook particulieren instappen

De waarde van Duits vastgoed is sinds kort, na een stagnatie van bijna twintig jaar, aan het stijgen. Dat in tegenstelling tot België, waar de prijzen al twintig jaar aan een stuk stijgen. De uitstekende economische situatie en vooruitzichten in Duitsland zijn daar niet vreemd aan. Volgens verschillende prognoses zal Duitsland ook in 2050 nog de vierde grootste economie ter wereld zijn.

Steeds meer particuliere investeerders, ook uit België, kopen dan ook Duits vastgoed om te verhuren. Vroeger was dat enkel weggelegd voor institutionele verhuurders, zoals banken, investeringsfondsen en verzekeraars. Die verhuurden geen units, maar volledige straten: een verhuur van duizend units per keer was er niet vreemd. Dankzij nieuwe Belgische partners die per stuk verkopen, kunnen vandaag ook particulieren in de markt stappen. Dat loont, want de huurdersmarkt is gezien het verleden met institutionele exploitanten erg strak en professioneel georganiseerd.

De cijfers liegen niet
Eind 2013 voldeed Duits vastgoed niet alleen aan de marktverwachtingen, het brak zelfs alle records. Vastgoedinvesteerders vonden dan ook opnieuw hun weg naar de big seven: Hamburg, Frankfurt, Düsseldorf, Keulen, Stuttgart, München en Berlijn. Door de sterke economische situatie blijft de werkloosheidsgraad er laag, vooral in vergelijking met de rest van Europa. Daardoor zijn er zeer veel goede huurders die stipt betalen.

Duitsland kent bovendien geen hypotheekaftrek zoals België en Nederland. Het gevolg is dat amper 41 procent van de Duitsers een eigen woning heeft en het potentieel aan huurders op de markt enorm is. Dat maakt van Duitsland een van de meest attractieve vastgoedinvesteringsmarkten ter wereld, die bovendien erg goed gereguleerd is.

“Zowel kleine als grote beleggers beginnen hun weg naar Duitsland te vinden”, zegt Pieter Depoortere, projectmanager van Creahaus. “Dat merken we aan het toegenomen aantal informatievragen van de voorbije maanden. Veel Europeanen kijken vandaag naar Duitsland om hun spaargeld veilig te parkeren. Wie in zee gaat met een professionele Belgische partner, vindt trouwens ook in de kleinere steden heel wat opportuniteiten. Belgische klanten krijgen professionele Nederlandstalige begeleiding en kunnen alle formaliteiten in België afhandelen.”

Gerelateerde blogberichten:

Hoe kan ik lenen om een woning te kopen in het buitenland?

De evolutie van de woonprijzen in Duitsland

Duitsland is paradijs voor vermogende huizenkoper

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center