Een huis met sleutels, symbool voor het beginnen van een vastgoedinvestering.
Een huis met de sleutel als symbool van een vastgoedinvestering.

Wie wilt investeren in vastgoed, moet heel wat knopen doorhakken. Op de vraag hoe u dat nu het best kan doen bestaat geen sluitend antwoord. Een brede waaier van factoren speelt een bepalende rol en dat maakt van investeren in vastgoed maatwerk. In dit overzicht halen we vijf zaken aan die u alvast niet over het hoofd mag zien.

Het investeringsmotief

Uw persoonlijke investeringsmotief heeft een grote invloed op de zoektocht naar de juiste vastgoedbelegging. Kiest u liever voor een maandelijks huurrendement als aanvulling op uw pensioen of mikt u eerder op een snelle meerwaarde? Wilt u daarbij zelf ook kunnen genieten van uw investering? In dat geval gaat u met andere criteria op huizenjacht dan iemand die een verblijf louter voor verhuur zoekt.

Welk soort vastgoed?

Vastgoed is een breed begrip dat we kunnen opdelen in twee categorieën: residentieel vastgoed zoals studentenkoten of appartementen en bijvoorbeeld kantoren, hotelkamers of parkings als commercieel vastgoed. Hoe uw huuropbrengst zal worden belast, wordt sterk bepaald door die keuze. Gaat u trouwens voor een bestaande woning of iets nagelnieuw? In het eerste geval betaalt u minder registratiekosten, maar nieuwbouw brengt daarentegen minder onderhoudskosten met zich mee.

Investeer ik privé of via een vennootschap?

Ook deze keuze bepaalt de hoogte van de belastingen. Voor investeren in vastgoed onder een vennootschap gelden er namelijk andere tarieven en waarborgen dan voor een particulier. Dat wil echter niet zeggen dat het voordeliger is om via een vennootschap te investeren. De fiscus kijkt mee over de schouders van de vennootschap en corrigeert steeds meer hun vastgoedinvesteringen voor privégebruik. Met een vennootschap in vastgoed investeren is voordeliger omdat u op die manier belastingen kan wegwerken. U wordt dan wel op de meerwaarde belast.

Hoe financier ik mijn vastgoedinvestering?

Aan lenen zijn enkele fiscale voordelen gekoppeld. Zo mag u bijvoorbeeld de betaalde interesten van uw totaal onroerend inkomen aftrekken. Op die manier wordt uw belastbare bedrag kleiner en zal u minder belastingen betalen.

Daarnaast kan u ook uw groepsverzekering gebruiken om in vastgoed te beleggen. Uw werkgever kan ervoor kiezen om iedere maand een percentage van uw loon opzij te zetten. U kan een voorschot op dat bedrag uitzonderlijk aanspreken om een vastgoedinvestering te financieren. Die som kan trouwens ook dienen om verbouwingswerken te bekostigen of om een hypothecaire lening af te betalen.

Hoe worden de inkomsten belast?

De belasting wordt berekend op basis van uw onroerend inkomen. Dit zijn opbrengsten die voortvloeien uit onroerende goederen zoals vastgoed of grond. Wanneer u uw woning aan een particulier verhuurt, is het kadastraal inkomen belastbaar. In dat geval blijven de werkelijke huurinkomsten uit het belastingvizier. Daarom is vastgoed ook aantrekkelijk om in te investeren. Gebruikt de huurder uw vastgoed daarentegen beroepsmatig, wordt u wel belast op die huurinkomsten. Als investeerder moet u afwegen wat voor u het voordeligste is.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center