Moderne, goed onderhouden parkeergarage met beschikbare parkeerplaatsen, symbool voor veilige vastgoedinvesteringen in garages.
Een moderne en goed onderhouden parkeergarage illustreert de veiligheid en betrouwbaarheid van vastgoedinvesteringen in garages.

Door het historisch lage rendement op het klassieke spaarboekje vinden steeds meer investeerders de weg naar de vastgoedmarkt. De combinatie van zekerheid, stabiliteit en een interessante return overtuigt beleggers om hun spaargeld te laten renderen. De meeste investeerders denken bij vastgoed al snel aan een tweede woning in de Ardennen of een appartement aan de Vlaamse kust. Toch heeft ons land nog meer investeringsmogelijkheden te bieden: exploitatievastgoed, zoals hotelkamersvakantieparken en parkeergarages, is dit jaar aan een stevige opmars bezig.

Parkeer uw spaargeld veilig

Kent u het frustrerende gevoel dat u in de stad maar geen parkeerplaats kunt vinden? Minutenlang tevergeefs rondrijden op zoek naar een staanplaats voor uw wagen? Het parkeertekort in steden is bijna tastbaar. De grote vraag overtreft het beperkte aanbod ruimschoots. En dat is ook meteen de reden waarom een belegging in parkings zo interessant is. De nood aan veilige parkeerplaatsen is hoog en dat resulteert in een aantrekkelijk rendement.

Hoe wordt u belast op een investering in parkings?

Een parking is een onroerend goed en wordt dus op dezelfde manier belast als een woning of appartement. Gebruikt de huurder uw staanplaats louter privé? Dan wordt de belasting berekend op basis van het kadastraal inkomen. De maandelijkse huurinkomsten zijn in dat geval dus niet belastbaar. Wanneer de huurder er beroepsmatig gebruik van maakt, komt de werkelijke huuropbrengst wel in het belastingvizier.

Parkeerplaatsen zijn onderhevig aan btw

Het enige verschil met andere vormen van vastgoed is dat u voor een parkeerplaats onderhevig bent aan btw. De huurprijs moet dus met 21 % stijgen. Daarnaast moet u ook een btw-nummer aanvragen en regelmatig offertes indienen. Dat klinkt als een administratieve rompslomp, maar brengt ook een fiscaal voordeel met zich mee. U kan genieten van een btw-aftrek voor de goederen en diensten die u kocht in het kader van de verhuur.

Hoge rendementen dankzij stijgende parkeertarieven

Parkeergarages zijn een van de meest stabiele vastgoedinvestering. Dat bewijst een Europees onderzoek van het Nederlandse vastgoedbedrijf Bouwfonds REIM. De reden? De meeste wagens staan meer dan 90 % van de tijd stil. De nood aan voldoende parkeerruimte is dus torenhoog. Bovendien is het rendement, tot 10,89 % per jaar, uitzonderlijk. Kantoorvastgoed of studentenkamers halen dat cijfer nooit. En uw bonus? De parkeertarieven stijgen dubbel zo snel als de inflatie en de onderhoudskost is beperkt tot een minimum.

Wat zijn de voor- en nadelen van een belegging in parkeerplaatsen?

Veel voordelen

  • Minder eigen inbreng nodig om te investeren.
  • Een investering in parkeerplaatsen is een financieel toegankelijke belegging.
  • Een parkeerplaats brengt weinig onderhoud met zich mee.
  • Het risico op leegstand is erg gering.
  • Geen problemen met wanbetaling.
  • De investering is inflatiebestendig.
  • De woninghuurwet is niet van toepassing. Dat betekent dat u als verhuurder meer contractuele vrijheid heeft en eventuele problemen sneller oplost.

Weinig nadelen

Het spreekt voor zich dat een parkeerplaats in een winkelstraat of vlak bij een station populairder is dan een afgelegen alternatief. De locatie heeft dus een sterke invloed op het rendement van uw investering. Rekening houden met de ligging van de staanplaats, is dus van essentieel belang. Daarnaast bent u afhankelijk van de plaatselijke gezaghebbers.

Samengevat:

  • Dankzij de lage spaarrente zijn parkeerplaatsen als vastgoedinvestering aan een stevige opmars bezig
  • Parkeerplaatsen, waarvoor de vraag stijgt, zijn toegankelijk, inflatiebestendig en onderhoudsvriendelijk
  • Eigenaars van parkeerplaatsen zijn wel btw-plichtig en moeten goed nadenken over de locatie

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center