Een lachende man in een wit overhemd die aan een bureau zit met een laptop en een kop koffie, terwijl hij telefoneert.
Vijf essentiële inzichten van ervaren vastgoedbeleggers: kennis die het verschil maakt.

Investeren in vastgoed lijkt op het eerste gezicht alleen weggelegd voor de happy few. Velen weten niet hoe eraan te beginnen, of denken een zeer groot startkapitaal nodig te hebben. Niets is echter minder waar: dit zijn de vijf zaken die enkel mensen met investeringsvastgoed weten.

1. Ook met een klein startkapitaal kan je investeren in vastgoed

Een klein startkapitaal hoeft geen belemmering te zijn, zeker niet in deze crisistijden. De lage langetermijnrente zorgt er immers voor dat je goedkoop geld kan lenen. Met je huurinkomsten betaal je het geleende geld terug en dankzij het hefboomeffect ligt het procentuele rendement hoger. Omdat de huurprijs jaarlijks geïndexeerd wordt en dus stijgt, hou je op termijn ook steeds meer aan je investering over.

2. De fiscale aftrek voor een tweede woning is groter dan voor een eerste

Op zeldzame momenten profiteren we van de vele regeringen die ons land kent. De Vlaamse regering hervormde de woonbonus begin dit jaar, waardoor mensen met een eigen woning minder belastingsvermindering genieten. De lening voor een tweede woning is daarentegen nog steeds een bevoegdheid van de federale regering. Die veranderde niets aan de woonbonus, met als opmerkelijk gevolg dat een tweede woning fiscaal interessanter is dan een eerste.

3. De omgeving is van cruciaal belang

De waarde van je vastgoedinvestering is sterk afhankelijk van de buurt die je kiest. Een omgeving waar een gemeente- of stadsbestuur toekomstgericht investeert en veel voorzieningen zijn, trekt altijd meer gegadigden. Het meerwaardepotentieel is immers enorm. De voordelen van een goed bereikbaar pand zijn bovendien meegerekend in de aankoopprijs.

4. Investeringsvastgoed was nooit zo interessant

Investeren in vastgoed is per definitie altijd interessant, maar nooit eerder waren de randomstandigheden zo optimaal als vandaag. Dankzij de lage rentes is het erg voordelig lenen, de vastgoedprijzen zitten nog steeds in de ligt en heel wat huurders zijn op zoek naar een kwalitatief pand.

5. De meerwaarde is het belangrijkste rendement van investeringsvastgoed

Vastgoed is een investering die je doet op lange termijn. De geschiedenis leert dat de waarde van vastgoed globaal gezien alleen maar stijgt. Dankzij het erg aantrekkelijke meerwaardepotentieel komt de grote som pas op het einde, wanneer je het pand doorverkoopt. In veel gevallen verdubbelt een pand op lange termijn zelfs in waarde. Om hoge belastingen te vermijden, verkoop je best door na minimaal vijf jaar.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center