Drie mensen sluiten een deal waarbij een sleutel wordt overhandigd, symbool voor de groeiende toegankelijkheid van vastgoedinvesteringen.
Drie mensen sluiten een deal waarbij een sleutel wordt overhandigd, wat de toenemende toegankelijkheid van vastgoedinvesteringen symboliseert.

Vastgoed is een veilige en stabiele belegging die voor steeds meer mensen toegankelijk wordt. Bovendien is investeren in vastgoed fiscaal en financieel interessanter dan het klassieke spaarboekje op de bank.

Financieel

Het huurrendement en de meerwaarde op lange termijn zijn twee van de voornaamste redenen waarom mensen een vastgoedinvestering overwegen. Het rendement wordt bepaald door de ligging van de woning, de kwaliteit van de constructie en de verwachtingen over de huurprijs. Voor een hogere rendementen richten kopers hun investeringspijlen beter naar exploitatievastgoed.

Een vastgoedbelegging is een investering die op lange termijn het meest rendeert. Het is dus belangrijk om de oplopende kosten in het begin goed in te schatten. We spreken dan over de hoge aankoopprijs, registratierechten en onderhoudswerken. Het is ook aan te raden om een budget op te bouwen om eventuele grote herstellingskosten te dekken. Bij exploitatievastgoed zijn de onderhoudsprogramma’s meestal inbegrepen.

Fiscaliteit

Voor een tweede woning kan u geen aanspraak maken op de woonbonus. Dat betekent echter niet dat er geen andere fiscale voordelen zijn waarvan je kan genieten. Op voorwaarde dat uw hypothecaire lening minstens tien jaar loopt, kunnen de maandelijkse kapitaalaflossingen in vermindering gebracht worden. En ook de interesten kunnen een interessant belastingvoordeel opleveren. U mag ze namelijk aftrekken van uw totaal onroerend inkomen. Op die manier wordt uw belastbaar bedrag kleiner en betaalt u uiteindelijk minder aan de fiscus. Bovendien wordt je niet belast op de meerwaarde van jouw woning, als u ze niet binnen de vijf jaar verkoopt.

Geen Belgische vastgoedzeepbel

Wanneer er schaarste heerst op de vastgoedmarkt, loert overwaardering al snel om de hoek. Dat wil zeggen dat het aanbod de vraag overstijgt en er een vastgoedzeepbel wordt gecreëerd. Ondanks het feit dat ons land al meermaals gewaarschuwd is voor die onheilspellend bubbel, kunnen huiseigenaars nog steeds op hun beide oren slapen. In België is de vastgoedmarkt namelijk niet overgewaardeerd.

 

Gerelateerd:

– Investeren in vastgoed: wat zijn de mogelijkheden in belgie?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center