Alt Tekst: Een hand die een muntstuk toevoegt aan stapels munten naast een oranje miniatuurhuis op een houten tafel.
Negen tips voor succesvol investeren in verhuurvastgoed: van financiën tot huurbeheer.

Wie wil investeren in vastgoed om te verhuren, wil vooral één ding: rendement. Dat komt helaas niet uit de lucht vallen, en dus moet u zelf behoorlijk wat moeite doen. Daarom: tien tips van vastgoedeigenaars die het klappen van de zweep – en de tegenslagen – kennen.

1. Koop dicht bij huis

Wie investeert in klassiek vastgoed om te verhuren, doet dat best dicht bij huis. Natuurlijk hoeft u niet het huis van uw buurman te kopen, maar investeren in een verhuurappartement op de zeedijk terwijl u zelf in Limburg woont, is geen goed idee. De reden: time is money. Hoe verder u zich moet verplaatsen om uw verhuurvastgoed te beheren, hoe moeilijker het wordt.

2. Cluster uw vastgoed

Ook deze tip gaat over efficiënt timemanagement. Als u investeert in meerdere klassieke opbrengsteigendommen (huizen en appartementen), is het aangewezen dat die in een beperkte straal van elkaar liggen. Zo kunt u ze makkelijk tegelijk beheren en hoeft u geen onnodige verplaatsingen te maken. Hoe verder uw verschillende eigendommen uit elkaar liggen, hoe meer tijd – en dus geld – u verliest.
Anderzijds moet u ook opletten met risicospreiding. Leg dus niet al uw eieren in hetzelfde mandje en investeer indien nodig in verschillende gemeentes.

3. Koop nooit – of toch bijna nooit – waar u zich niet veilig voelt

Vastgoed verhuren in buurten of steden waar u zelf liever niet komt, zoals sommige gemeenten in Brussel, is geen goed idee. Als u uw patrimonium zelf beheert, kunt u immers weinig anders dan af en toe ter plaatse gaan. Vastgoedinvesteerders laten zich ook vaak afschrikken door verloederde buurten, maar daarover denkt u best wél twee keer na. Een slimme projectontwikkelaar die de site opkoopt om ze op te waarderen, biedt mooie vooruitzichten op rendement en meerwaarde. Goede voorbeelden zijn ’t Eilandje in Antwerpen en Seaport Residenties in Zeebrugge.

4. Zorg voor een financiële buffer

100 % van uw spaarcenten in vastgoed pompen, is geen goed idee. U weet nooit wat morgen brengt, en bovendien is de gouden regel van alle beleggers: diversifieer. Bouw dus een zekere buffer in, want klassiek vastgoed verslijt en heeft regelmatig nood aan onderhoud, herstellingen of renovaties. Als eigenaar draait u op voor de kosten. Hoe ouder u bent, hoe meer vermogen u in vastgoed kan beleggen.

Investeerders willen klassiek vastgoed om te verhuren.

Klassiek vastgoed om te verhuren is populair bij investeerders.

5. Gok niet alleen op de meerwaarde

Vaak zetten vastgoedinvesteerders volop in op de meerwaarde van hun patrimonium bij een latere doorverkoop. Dat is geen goed idee. U gaat er best niet van uit dat de meerwaarde al vast staat of zelfs gerealiseerd is. Opnieuw luidt het credo: u weet nooit wat morgen brengt.

6. Zorg voor een goed huurcontract

Een juridisch waterdicht en stevig onderbouwd huurcontract is de basis om latere problemen te vermijden. Huurgeschillen komen helaas vaak voor, en dan is het zaak om goed beschermd te zijn. Het internet wemelt van de standaardcontracten, maar om echt zeker te zijn, laat je alle verhuurdocumenten best nakijken door een professional.

7. Verdiep je met een expert in het juridische aspect

Investeren in verhuurvastgoed is tot op zekere hoogte een juridische aangelegenheid. Zo kunt u geen huurder weigeren op basis van huidskleur, gezinssamenstelling en geloofsovertuiging. Daarnaast weet u best wat u te doen staat in het geval van wanbetalingen, huurschade of leegstand. De materie is complex, en dus laat u zich best bijstaan door een expert.

8. Begin klein, eindig groot

Als beginnend vastgoedinvesteerder koopt u best geen flatgebouw met dertig appartementen. Start liever met een klein appartementje en bouw gradueel op. Gun uzelf de tijd om de markt te ontdekken, leer uit eventuele vergissingen en leg nooit al uw eieren in hetzelfde mandje. Wie wil investeren in klassiek verhuurvastgoed en alles zelf wil doen, leert best eerst stappen voor ie gaat lopen.

9. Denk van in het begin al aan het einde

Toegegeven: weinig vastgoedinvesteerders doen het, maar toch is het belangrijk. Wanneer u een pand koopt, moet u al denken aan een eventuele doorverkoop. De persoon die na u komt, wil hetzelfde als u: rendement. Dat betekent dat hij potentieel ziet in uw vastgoed. Het beste wat u dan kunt doen, is door de ogen van de potentiële koper kijken en zich afvragen: is dit wel het goede moment om te verkopen? Zo houdt u alle opties open en ziet u misschien kansen die uw rendement nog kunnen vergroten.

Vastgoed verhuren kan rendabel zijn, maar u moet ook oppassen.

Vastgoed verhuren kan rendabel zijn, maar u moet ook oppassen.

Gerelateerde blogberichten:

Wilt u investeren in vastgoed? Bekijk de mogelijkheden.

Investeren in vastgoed: loont een lening?

15 tips voor wie wil investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed wordt steeds toegankelijker

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center