Vakantiepark aan het strand met moderne vakantiehuisjes
Een vakantiepark aan het strand met moderne vakantiehuisjes illustreert de aantrekkelijkheid en recreatiemogelijkheden van investeren in vakantieparken.

Steeds meer beleggers investeren in vakantieparken. Maar is dat wel een goed idee? En waarop moet je letten?

Investeren in vakantieparken is erg in trek. Steeds meer beleggers kopen een residentie in een vakantiepark om een tweede verblijf te kopen en huurrendement te ontvangen. Wanneer eigenaars hun vakantiewoning niet zelf bewonen, wordt die namelijk verhuurd aan andere vakantiegangers in het vakantiepark.

Investeren in vakantieparken is een populaire vorm van investeren in vastgoed, maar zonder de klassieke zorgen. Dankzij de professionele verhuurservice van de uitbater hoeven eigenaars zich geen zorgen te maken over wanbetalingen, huurschade en leegstand. Bovendien is het rendement bij vakantieparken erg aantrekkelijk. In sommige gevallen sta je zelf in voor de verhuring en heb je wel beslommeringen.

Een concreet voorbeeld: Volgens een studie van de Amsterdam School of Real Estate brengt vakantievastgoed een gemiddeld rendement van 8,8 procent op jaarbasis op (Bron: Amsterdam School of Real Estate, 2009). Wie dus 100.000 euro investeert, heeft na een jaar al 8.800 euro verdiend.

De belangrijkste voorwaarden waaraan een stabiel en goed draaiend vakantiepark moet voldoen, zijn een regelmatige bezetting doorheen het jaar en een goede ligging met toekomstperspectieven. Mooie voorbeelden zijn de natuurgebieden van onder meer Limburg en de Belgische Ardennen. Daar zijn er het hele jaar door bezetting en verschillende groepen bezoekers.

Professionele partner
Een stevig bewijs dat het goed gaat met investeren in vakantieparken, is de geplande uitbreiding van de Nederlandse vakantieparkenketen Center Parcs. “Na enkele mindere jaren in de toeristische sector zit het bezoekersaantal in vakantieparken duidelijk in de lift”, zegt CEO Mark Haak Wegmann in Trends.

Zo stijgt de gemiddelde bezettingsgraad tot boven de 70 procent, met zelfs uitschieters naar 80 procent. De groep wil dan ook uitbreiden in Frankrijk, Duitsland, China en Noord-Amerika. “De hefboom is een lokale partner”, zegt Haak Wegmann nog. “Zonder partner is de ontwikkeling van zo’n project niet haalbaar, want je moet de lokale markt kennen.”

Ook het Belgische Holiday Suites ziet een toename van het aantal bezoekers in vakantieparken. “Onze klanten zijn dan ook erg tevreden”, klinkt het bij de projectontwikkelaar. “Op domein Hengelhoef zijn we bijvoorbeeld versneld begonnen met de verkoop van de vakantiewoningen uit de tweede bouwfase. Het plan is om eind dit jaar met de verhuringen te starten.”

Samengevat:

  • Investeren in vakantieparken is een goed idee
  • Investeren in vakantieparken is investeren in vastgoed zonder zorgen
  • Let voor een mooi huurrendement op de bezettingsgraad, locatie en partner

 

hengelhoef_masterplan_c01A_r06_v2-1

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center