“Het spaarboekje maakt u armer”. Met als onderkop: “Op 10.000 euro verliest u 135 euro per jaar.” Met die niet mis te verstane woorden pakte Het Nieuwsblad recentelijk uit. Het moge duidelijk zijn: steeds meer mensen keren het klassieke spaarboekje en de huidige spaarrente de rug toe.

Maand na maand krijgt u minder rente op uw spaarboekje. KBC heeft onlangs zijn spaarrente voor de zoveelste keer verlaagd, naar een historisch dieptepunt. De bank geeft op haar basisspaarrekening nog amper 0,10 procent basisrente en 0,05 procent getrouwheidspremie. Intussen zijn de prijzen wel weer stevig aan het stijgen en wordt het leven duurder. De kans bestaat bovendien dat de inflatie nog verder stijgt.

Een concreet voorbeeld: een spaarder die vandaag 10.000 euro heeft op een basisspaarrekening van KBC, krijgt binnen een jaar 15 euro interesten. Met de huidige inflatie van 1,5 procent kan die persoon met zijn 10.000 euro binnen een jaar 150 euro minder uitgeven dan vandaag. Dat is dus een verlies van 135 euro aan koopkracht. Bovendien: 15 euro interesten op een bedrag van 10.000 euro stelt helemaal niets voor.

De Fed, de Amerikaanse Centrale Bank, verhoogde recentelijk na lange tijd de rente, maar volgens analisten zal het nog even duren voor de gevolgen daarvan merkbaar zijn voor de consument. Met andere woorden: de rente op spaarboekjes blijft nog een hele tijd erg laag. Société Générale kreeg deze week zelfs de pijnlijke primeur om als allereerste bank de spaarrente te laten zakken tot het wettelijke minimum van 0,11 %. Lager kan dus gewoon niet meer.

Dit is het moment om te investeren in vastgoed

Gezien de ontwikkelingen is 2016 het moment om te investeren in vastgoed. De alternatieven brengen immers niets op – meer nog: ze kosten u zelfs geld! Het positieve gevolg van de historisch lage rente is wel dat ook de rentevoet op hypotheekleningen zeer laag is. U kunt dus zeer goedkope leningen krijgen om in vastgoed te investeren en uw rendement stevig op te krikken.

Gerelateerde berichten:

Benieuwd wat het effect is van de lage spaarrente op leningen? Lees dan: Lenen is steeds goedkoper

Op zoek naar nog meer alternatieven voor de lage spaarrente? Lees dan: Alternatieve beleggingen

Benieuwd of een lening een goed idee is als u wilt investeren in vastgoed? Lees dan: Is het voordeliger om te lenen voor een vastgoedinvestering?

 

De lage spaarrente heeft een historisch dieptepunt bereikt, en beterschap is niet in zicht.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center