Tal van financiële producten – aandelen, obligaties, vastgoed, goud, grondstoffen … – worden vroeg of laat gelinkt aan een zogenaamde bubbel: de prijzen swingen de pan uit, beleggers reageren euforisch en de markt scheert hoge toppen. Totdat… de bubbel uit elkaar spat, de prijzen in elkaar zakken en beleggers met quasi lege handen achterblijven. Het gebeurde recent met de Amerikaanse banken en Facebookaandelen. Maar hoe is de situatie van vastgoed?

Na de uitbraak van de financieel-economische crisis, in 2008, stelden beleggers zich luidop de vraag of er een vastgoedbubbel zat aan te komen. De waarde van sommig buitenlands vastgoed was namelijk drastisch gedaald en de vrees bestond dat die negatieve evolutie zich ook in België zou doorzetten.

Niets bleek echter minder waar. De belangrijkste oorzaak? Belgische banken nemen minder risico’s bij de financiering van vastgoedprojecten, wat maakt dat ze veel beter beschermd zijn. Bovendien is er in België geen wildgroei aan nieuwe bouwprojecten, in tegenstelling tot in landen als Ierland en de Verenigde Staten. Niet toevallig landen waar de vastgoedmarkt in elkaar is gestuikt.

Overheersend sentiment

Nico Pantelis van de gerenommeerde website Slim Beleggen gaat nog een stap verder in zijn analyse. Hij stelt dat er allesbehalve sprake is van een vastgoedbubbel én de markt nog veel meer potentieel biedt. Zijn gedachtegang? Sectoren die met de regelmaat van de klok aan een bubbel worden gelinkt (vastgoed!), verkeren allesbehalve in een zeepbel. Pas wanneer beleggers niet langer voorzichtigheid aan de dag leggen en een grenzeloos vertrouwen in de toekomst hebben, moeten de knipperlichten afgaan.

Pantelis analyseerde eerdere financiële zeepbellen en hield niet zozeer rekening met de waarde van de beleggingsproducten, maar wel met het overheersende sentiment op de markten. Wat zijn hoge prijzen immers? Wat de ene belegger duur vindt, vindt de andere goedkoop. Zijn conclusie: bubbels kenmerken zich door een globale consensus onder beleggers dat het nooit mis kan gaan in de toekomst. Ze raken verblind door hun aanhoudende winsten en zijn overtuigd dat ze deel uitmaken van een nieuwe realiteit. Totdat… de bubbel uit elkaar spat.

Beide oren slapen

Het gevolg is dat de term bubbel nooit opduikt in markten die daadwerkelijk in een zeepbel zitten. Integendeel: hoe dieper in de bubbel, hoe meer redenen beleggers zien om te kopen. Markten die zichzelf van tijd tot tijd in vraag stellen – of in vraag gesteld worden door analisten – kunnen dus op beide oren slapen. Voor hun beleggers geldt dat evenzeer.

Samengevat:

  • Analisten zijn het erover eens dat er geen vastgoedbubbel komt
  • Marktsegmenten die zichzelf nauwelijks in vraag stellen, lopen het grootste risico om in een zeepbel terecht te komen
  • Investeren in vastgoed loont, want de markt biedt nog potentieel

vastgoed.jpg?t=1494864947816&width=711&height=474&name=vastgoed.jpg

Gerelateerde blogberichten:

Hoe gezond is de Duitse vastgoedmarkt?

15 tips voor wie wil investeren in vastgoed

DeVastgoedgids.be ziet vraag naar beleggingsvastgoed stijgen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center