* Steeds meer Belgische particuliere beleggers
vinden hun weg naar de Duitse vastgoedmarkt

* Duits vastgoed is recent aan een inhaalbeweging begonnen
en de instapprijzen liggen een stuk lager dan in België

* In Duitsland is de verhuurmarkt anders georganiseerd dan in België,
waardoor hij beter geschikt is voor investeerders

Steeds meer Belgen investeren in Duits vastgoed. Het Belgische Creahaus, dat in Duitsland beleggingsvastgoed ontwikkelt en verkoopt, ziet het aantal informatieaanvragen sinds kort exponentieel toenemen. “Steeds meer particuliere investeerders willen in Duitsland een appartement kopen om het te verhuren”, zegt projectmanager Pieter Depoortere. “Die evolutie zien we ook in de rest van Europa. Mensen zijn op zoek naar veilige en rendabele manieren om hun spaargeld te parkeren en kiezen daarbij heel vaak voor Duitsland.”

Belgische beleggers hebben heel wat goede redenen om de vaderlandse spaar- en investeringsmarkt achterwege te laten, zo blijkt. Vastgoed als beleggingsproduct is al langer aan een stevige opmars bezig, vooral wegens de lage rentevoeten op klassieke spaarproducten en de volatiele aandelenmarkten. Het grote verschil tussen Belgisch en Duits vastgoed is dat de instapprijzen in België bijna dubbel zo hoog liggen. “In Duitsland kunnen dus veel meer kleine investeerders een vastgoedbelegging aangaan”, zegt Depoortere. “Dat komt omdat de vastgoedprijzen in België de laatste twintig jaar exponentieel gestegen zijn. Duits vastgoed is recent aan een inhaalbeweging begonnen, waardoor het nu het perfecte moment is om te investeren.”

Exodus van Belgisch spaargeld

Een andere oorzaak van de exodus van Belgisch spaargeld is het feit dat in Duitsland geen hypothecaire intrestaftrek bestaat. Daardoor huren Duitse consumenten veel meer dan ze bouwen of kopen. “Duitsers hebben geen spreekwoordelijke baksteen in hun maag”, zegt Depoortere. “Dat blijkt ook uit de cijfers: slechts 41 procent van de Duitsers bezit een eigen woning. Voor investeerders liggen op de huurdersmarkt dus heel veel mogelijkheden.”

In België, waar de hypotheekaftrek wel bestaat en de overheid het verwerven van een eigen woning dus fiscaal aanmoedigt, zijn huurders sneller geneigd om tot kopen over te gaan. Zodra ze een stabiel maandelijks inkomen hebben, steken ze hun geld liever in een eigen huis dan in de woning van iemand anders. In Duitsland is de situatie compleet anders. “Stabiele huurders blijven gewoon stipt de huur betalen”, zegt Depoortere. “Ze denken nauwelijks aan een eigen woning. Buitenlandse investeerders zien hun huurrendement dus gegarandeerd.”

Datum: 2 april 2015

Gerelateerde blogberichten:

De evolutie van de woonprijzen in Duitsland

Duitsland is paradijs voor vermogende huizenkoper

Duits vastgoed steeds interessanter voor beleggers

Duitslandinka-619702-edited

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center