Een studentenkamer kopen doen ouders vaak om twee redenen. Ofwel hebben ze zelf studerende kinderen en sparen ze zo veel kosten uit. Ofwel verhuren ze de studentenkamers en genieten ze van het rendement. Maar hoe zit het met een studentenkamer kopen en belastingen betalen?

Spaarboekjes brengen amper iets op, terwijl een studerend kind handenvol geld kost. Zeker wanneer uw kind dan ook nog eens op kot gaat, omdat de afstand tussen de universiteit of hogeschool en thuis te groot is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer ouders een studentenkamer kopen.

In de eerste plaats willen ouders een studentenkamer kopen om kosten te besparen. Zo moeten ze de huur van een kot niet betalen, wat vaak een grote hap uit het budget is. Na de studententijd van de eigen kinderen verkopen eigenaars de studentenkamer vaak door. Zo betalen ze een minimum aan extra kosten, maar door een eventuele meerwaardebelasting is er vaak sprake van een nuloperatie.
Maar kopers hoeven uiteraard niet per se zelf kinderen te hebben. Ze kunnen ook een studentenkamer kopen om te genieten van het huurrendement. Een investering, dus

Hoge belastingen
Maar hoe worden mensen die een studentenkamer kopen belast? Wanneer u bijvoorbeeld een studentenkamer koopt en die ongemeubeld verhuurt, wordt u belast op het geïndexeerde kadastraal inkomen (KI) van de studentenkamer verhoogd met veertig procent. Anders gezegd: u betaalt 140 procent van het KI! Dat bedrag wordt samengevoegd met uw andere belastbare inkomsten en dus onderworpen aan de oplopende schijven van de personenbelasting. In het slechtste geval betaalt u dus vijftig procent belastingen bovenop de gemeentebelastingen.

Een studentenkamer kopen en die gemeubeld verhuren, genereert nog hogere belastingen. De fiscus gaat er immers van uit dat veertig procent van de huur die u ontvangt, betaald is voor het gebruik van het meubilair. Het zijn dus roerende belastingen, en daarbij moet u de belasting op het onroerende inkomen en de gemeentebelasting bijtellen.

Meerwaardebelasting
Veel investeerders willen vastgoed kopen met het oog op de eventuele meerwaarde. Maar opnieuw worden belastingen geheven. Het tarief van de meerwaardebelasting bedraagt 16,5 procent.

Let wel: het geldt alleen wanneer u de studentenkamer verkoopt binnen de vijf jaar na aankoop. Wie investeert in vastgoed op lange termijn, betaalt geen meerwaardebelasting. Ouders die een studentenkamer kopen, zoon- of dochterlief netjes op tijd zien afstuderen en het kot daarna doorverkopen omdat ze geen rompslomp met huurders willen, worden dus aan de volle pot belast

Samengevat:

  • Een studentenkamer kopen kan voor eigen kinderen of als investering
  • Voordelen: u bespaart kosten en/of geniet van het huurrendement
  • Zowel de huurinkomsten als de eventuele meerwaarde worden zwaar belast

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center