Vastgoed schenken is een uitstekende manier om dure successierechten na een overlijden te vermijden. De techniek maakt deel uit van een goede successieplanning, en slimme spaarders en beleggers hebben dat begrepen. Dankzij deze drie tips optimaliseert u de schenking van een onroerend goed.
1. Begin op tijd en spreid uw schenkingen
U kunt een onroerend goed in verschillende kleinere schijven schenken. Zo geniet u telkens opnieuw van de laagste tarieven van de schenkbelasting, want die is progressief. Anders gezegd: hoe meer u schenkt, hoe meer belastingen de ontvanger betaalt.
Voor vastgoed geldt een minimale tussenperiode van drie jaar. Anders beschouwt de fiscus de tweede schenking als een onderdeel van de eerste en valt de tweede gift in een hogere belastingsschijf. Specialisten omschrijven dat als het opduweffect.
Met andere woorden: het is fiscaal voordeliger om tijdens uw leven om de drie jaar vier schenkingen ter waarde van 100.000 euro te doen dan een eenmalige gift van 400.000 euro. Het addertje? Begin ruim op tijd, want in het voorbeeld zijn al twaalf jaar verstreken.
2. Koop een woning met meerdere personen
Ouders of grootouders die samen met hun kinderen of kleinkinderen een onroerend goed willen kopen, kunnen kiezen voor de zogenaamde gesplitste aankoop. Die houdt in dat de (groot)ouders het vruchtgebruik kopen en de (klein)kinderen de blote eigendom.
Het gevolg: de (groot)ouders hebben het levenslange recht om te genieten van de eventuele huurinkomsten of de woning zelf. Nadat ze overleden zijn, dooft het vruchtgebruik automatisch uit en gaat het zonder erfbelasting over op de (klein)kinderen.
Het addertje in dit geval? Beide partijen moeten hun aandeel – het vruchtgebruik en de blote eigendom – zelf betalen. Alleen nadat de (klein)kinderen bewezen hebben dat ze de correcte waarde van de eigendom op tafel gelegd hebben, moeten ze geen successierechten betalen.
Vastgoed schenken aan uw kinderen is een uitstekende manier om aan successieplanning te doen.
Bron: Moneytalk
Gerelateerde blogberichten:
Vastgoed schenken: wat zijn de tarieven?