Vastgoed schenken is een uitstekende manier om dure successierechten na een overlijden te vermijden. De techniek maakt deel uit van een goede successieplanning, en slimme spaarders en beleggers hebben dat begrepen. Dankzij deze drie tips optimaliseert u de schenking van een onroerend goed.

1. Begin op tijd en spreid uw schenkingen 

U kunt een onroerend goed in verschillende kleinere schijven schenken. Zo geniet u telkens opnieuw van de laagste tarieven van de schenkbelasting, want die is progressief. Anders gezegd: hoe meer u schenkt, hoe meer belastingen de ontvanger betaalt.

Voor vastgoed geldt een minimale tussenperiode van drie jaar. Anders beschouwt de fiscus de tweede schenking als een onderdeel van de eerste en valt de tweede gift in een hogere belastingsschijf. Specialisten omschrijven dat als het opduweffect.

Met andere woorden: het is fiscaal voordeliger om tijdens uw leven om de drie jaar vier schenkingen ter waarde van 100.000 euro te doen dan een eenmalige gift van 400.000 euro. Het addertje? Begin ruim op tijd, want in het voorbeeld zijn al twaalf jaar verstreken.

2. Koop een woning met meerdere personen

Ouders of grootouders die samen met hun kinderen of kleinkinderen een onroerend goed willen kopen, kunnen kiezen voor de zogenaamde gesplitste aankoop. Die houdt in dat de (groot)ouders het vruchtgebruik kopen en de (klein)kinderen de blote eigendom.

Het gevolg: de (groot)ouders hebben het levenslange recht om te genieten van de eventuele huurinkomsten of de woning zelf. Nadat ze overleden zijn, dooft het vruchtgebruik automatisch uit en gaat het zonder erfbelasting over op de (klein)kinderen.

Het addertje in dit geval? Beide partijen moeten hun aandeel – het vruchtgebruik en de blote eigendom – zelf betalen. Alleen nadat de (klein)kinderen bewezen hebben dat ze de correcte waarde van de eigendom op tafel gelegd hebben, moeten ze geen successierechten betalen.

3. Betrek een derde partij
Een derde en vreemd genoeg weinig gebruikte methode is vastgoed schenken door het eerst te verkopen aan een derde partij. Daarna schenkt u de verkoopprijs aan uw kinderen of kleinkinderen. Het onroerend goed is dan wel weg, maar uw erfgenamen hebben de volledige waarde ervan in handen.
Door uw vastgoed te verkopen zet u als schenker een onroerend goed om in een roerend goed, met name het geld dat u ervoor krijgt. Op de schenking daarvan betaalt de ontvanger in Vlaanderen een schenkingsrecht van 3 % en in Wallonië 3,3 %. Dat is een pak minder dan de successierechten.
Vastgoed schenken aan uw kinderen is een goede manier om aan successieplanning te doen.

Vastgoed schenken aan uw kinderen is een uitstekende manier om aan successieplanning te doen.

Bron: Moneytalk

Gerelateerde blogberichten:

Vastgoed schenken: wat zijn de tarieven?

Spaargeld wordt tot drie keer toe belast

Investeren in vastgoed wordt steeds toegankelijker

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center