Wanneer u een woning koopt of verkoopt, ondertekent u samen met de tegenpartij een verkoopsovereenkomst, het zogenaamde compromis. Maar waarop moet u letten? En is zo’n compromis altijd bindend?
Wie vastgoed gaat kopen, weet lang niet altijd dat het compromis bindend is. De wet laat daar nochtans geen twijfel over bestaan: wanneer de identiteit van beide partijen, een beschrijving van de woning, de prijs en de datum van de overdracht vermeld zijn, geldt het compromis als een volwaardige verkoop. Uiteraard moet het document wel door beide partijen gehandtekend zijn.
Met andere woorden: de koper en de verkoper zijn na de ondertekening van het compromis verplicht om het na te leven. De verkoper mag niet plots een hogere prijs vragen of de transactie annuleren, en de koper mag niet terugkrabbelen omdat hij bijvoorbeeld ergens een mooier of goedkoper huis heeft gezien.
Voorzorgsmaatregelen
Kan u als koper of verkoper dan geen voorzorgsmaatregelen nemen? Toch wel. Zo is er de ‘opschortende voorwaarde‘. Daarin kunt u vermelden dat de verkoop niet doorgaat wanneer de koper bijvoorbeeld geen lening krijgt. Voor beide partijen biedt de opschortende voorwaarde dus een zekere bescherming. Ook wanneer bijvoorbeeld stedenbouwkundige overtredingen vastgesteld worden, kan het compromis nietig verklaard worden.
Notaris inschakelen?
Doorgaans betaalt de koper van het vastgoed bij de ondertekening van het compromis een voorschot van 10 %. Wanneer de verkoop niet doorgaat omdat de opschortende voorwaarde in werking is getreden, krijgt u als koper uw geld uiteraard terug.
Ten slotte is het voor een compromis niet verplicht om een notaris te contacteren.
Bron: Moneytalk