Vastgoed op toplocaties wordt vaak als waardevast beschouwd. Net daarom lijkt het paradoxaal wanneer de prijzen er fors dalen. Toch komt die keldering er niet geheel onverwacht. Op de zeedijk bespeurt u immers weinig nieuwbouw. Daarnaast zijn mensen zich ook steeds meer bewust van de oplopende kosten die vasthangen aan een ouder appartement.

Uit een onderzoek van de krant De Tijd blijkt dat de prijzen van een appartement op de zeedijk in 2014 met 7% zijn gedaald. Dat cijfer vraagt wel enige nuance: de vastgoedprijs ligt er gemiddeld nog steeds 21% hoger dan elders in een kuststad.

Crisis

Het zou voorbarig zijn om van een crisis te spreken: de vastgoedtransacties aan de kust namen afgelopen jaar zelfs met 5% toe. Die stijging kan verklaard worden doordat het geld op een spaarboekje bitter weinig opbrengt. En voor veel mensen is dat net een belangrijke drijfveer om in vastgoed te investeren.

Afgeschrikt

Onlangs werd de tweedeverblijftaks in kustgemeenten verhoogd. Voor een appartement van 100 000 euro loopt die jaarlijkse rekening al snel op tot 1000 euro. Hierdoor worden veel potentiële investeerders afgeschrikt. De gevolgen van die verhoging laat zich vooral voelen in de markt van de iets goedkopere en erg dure appartementen.

Buitenland

Ook de concurrentie uit het buitenland neemt toe. Belgen trekken steeds meer richting het zuiden en investeren vooral in tweede verblijven aan de Noord-Franse Opaalkust en in Spanje. 

Nieuwbouw

Maar er is nog hoop voor onze Vlaamse kust. Vandaag zijn er al meer dan 85 000 tweede verblijven en dat aantal stijgt elk jaar. Die aangroeiende nieuwbouw is erg positief voor nieuwe investeerders omdat er aan een nagelnieuw appartement weinig kosten verbonden zijn.

De vastgoedprijzen op de zeedijk zijn aan het kelderen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center