Om de economische groei in Europa te stimuleren, liet de Europese Centrale Bank (ECB) de rente tot een historisch dieptepunt dalen. Sparen brengt zo amper nog iets op en lenen wordt steeds goedkoper. De vastgoedsector draait vooral op geleend geld en dat is meteen ook de reden waarom die lage rente een frisse wind laat waaien over de markt.
Invloed van een lage rente
Wie vandaag een lening aangaat of de lening herfinanciert, kan profiteren van het goedkope geld dat er ter beschikking is.
Toch mogen we de invloed van die lage rente ook niet overschatten. Omdat ze al een historisch dieptepunt heeft bereikt, sijpelt het effect ervan slechts mondjesmaat door naar de tarieven voor hypothecaire leningen.
Daarbij moeten we ook in het achterhoofd houden dat een lage rente op lange termijn slechts nieuws is voor iedereen.
Op lange termijn
Als de rente gedurende een lange periode laag blijft, is dat voor niemand gunstig. Mensen stellen hun aankopen steeds langer uit omdat ze geen prijswijzigingen verwachten. En wanneer ze zich dan ook nog eens bewust worden van hun dalende spaarinkomen, duwen ze de consumptie-rem nog iets harder in.
Mensen sparen dus meer en consumeren minder. Daardoor daalt ook de inkomsten van de bedrijven en de overheid. Dat resulteert dan weer in meer werkloosheid en die evolutie duwt ons richting een vicieuze cirkel.
Gelukkig bevinden we ons voorlopig niet in die benarde situatie.