De economische crisis wees al heel wat potentiële investeerders de weg naar de vastgoedmarkt. Beleggen in vastgoed wordt beschouwd als een van de meest veilige investeringen. En die houvast trekt steeds meer beleggers over de streep. Het zijn vooral appartementen die vandaag opvallend meer worden verkocht. We kunnen die stijging verklaren omdat ze doorgaans een breder publiek aanspreken. Door hun kleinere oppervlakte is de financiële inspanning voor investeerders minder groot. Bovendien is alles compact en efficiënt ingericht waardoor de energiekosten worden gedrukt.  

Waar moet u op letten bij de aankoop van een appartement?

Ligging

Op de vastgoedmarkt is de locatie altijd van cruciaal belang. Die bepaalt immers de toekomstige marktwaarde van het vastgoed. Daarnaast scoort ook bereikbaarheid hoog op het verlanglijstje van potentiële huurders of kopers. Een appartement in het centrum of aan de rand van de stad is bijvoorbeeld veel aantrekkelijker en geeft de huurprijzen een duwtje in de rug.

Kwaliteit

Hou zeker ook rekening met de staat van het vastgoed. Gaat het over nieuwbouw of zijn er nog renovatiekosten? Een gloednieuw appartement brengt minder kosten met zich mee, maar de prijs van een oudere woning ligt daarentegen aanzienlijk lager. Dat is een moeilijke evenwichtsoefening die iedere vastgoedinvesteerder persoonlijk moet maken. Daarnaast speelt ook de bezettingsgraad van het gebouw speelt een bepalende rol. Als er veel leegstaande appartementen zijn, is dat meestal geen goed teken.

Informeren

Iedere gemeente past specifieke regels toe. We spreken dan over verschillende tarieven voor milieuheffing of de gemeentebelasting. In sommige Vlaamse kustgemeenten moet u soms ook rekening houden met de tweedeverblijftaks. Een goede raad is om eens contact op de nemen met de gemeente in kwestie. Wanneer er nog veranderingen gepland zijn in de buurt kan dit zowel een positieve als negatieve invloed hebben op de waarde van de woning. U vooraf grondig informeren is dus de belangrijkste boodschap.

 

De verkoop van appartementen is dit jaar serieus toegenomen.

Gerelateerd:

15 tips voor wie wil investeren in vastgoed

Hoe kan ik een appartement langdurig verhuren?

Hoe kan ik een appartement energiezuinig renoveren?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center