De Duitse vastgoedmarkt is zeer gezond en laat zich het best omschrijven door drie pijlers: zekerheid, zorgeloosheid en lage aankoopprijzen. Terwijl de Belgische woningprijzen amper nog stijgen, is de waarde van Duits vastgoed sinds kort aan een opwaartse beweging begonnen. Dit is dus een uitstekend moment om in Duits vastgoed te investeren.

“Waar basisvastgoed in België vijftien jaar geleden rond de 80.000 euro kostte, is dat dit jaar al bijna 200.000 euro”, zegt Pieter Depoortere, business developer van Creahaus. “Dat heeft alles te maken met de spreekwoordelijke baksteen in de maag: de Belgen kopen graag een eigen huis. Duitsers huren daarentegen veel liever, onder meer omdat in Duitsland geen hypothecaire aftrek bestaat (Bron: De Standaard, 20 november 2014). Dat heeft interessante gevolgen voor mensen die in Duits vastgoed willen investeren. De aankoopprijzen liggen er een stuk lager dan bij ons, wat maakt dat veel meer mensen voor de belegging kunnen kiezen. Instappen kan al vanaf 55.000 euro.”

Slechts 41 procent van de Duitsers bezit een eigen woning (Bron: De Standaard, 20 november 2014). “Daardoor is de Duitse verhuurmarkt veel professioneler georganiseerd dan bijvoorbeeld de Belgische”, zegt Depoortere. “Bij ons hebben weinig verhuurders meer dan tien verschillende woningen, en meestal hebben ze die verworven door bijvoorbeeld een erfenis. In Duitsland zijn soms volledige straten in handen van professionele verhuurders als overheden, investeringsfondsen en verzekeraars. Met andere woorden: Duits basisvastgoed is een puur beleggingsproduct en de prijsvorming verloopt erg rationeel. De huurprijzen en de waarde van het vastgoed liggen mooi met elkaar in balans.”

Volledige units

“Een bijkomend voordeel voor investeerders is dat Duitse appartementen heel vaak dezelfde typologie hebben. Dat maakt het onderhoud een pak efficiënter en dus goedkoper. In tegenstelling tot zijn Belgische collega heeft een Duitse vakman geen tientallen verschillende onderdelen nodig om bijvoorbeeld een herstelling uit te voeren.”

“Een laatste belangrijk punt, naast de rendementen, is de hoge procentuele meerwaarde van Duits vastgoed”, besluit Depoortere. “Wie 50.000 euro investeert in een basisappartement en bij een latere doorverkoop 70.000 euro terugkrijgt, heeft een winst van liefst 40 procent gerealiseerd. Dat is alleen mogelijk dankzij de lage instapprijzen. Een drempel om te beleggen is er bijna niet.”

“Heel wat investeerders kiezen er dan ook voor om meerdere units aan te kopen. Beleggers kunnen zelfs een heel gebouw aankopen om geen mede-eigenaars te hebben. Ze zijn als het ware volledig hun eigen baas. Ten slotte is investeren ook mogelijk in vastgoed dat al verhuurd is. De huurinkomsten zijn dus onmiddellijk gegarandeerd.”

Samengevat:

  • Zekerheid, zorgeloosheid en lage prijzen zijn de pijlers van de Duitse vastgoedmarkt
  • Duitsers hebben geen baksteen in de maag en huren dus veel meer
  • De waarde van Duits vastgoed is sinds kort aan het stijgen

 

Gerelateerde blogberichten:

Steeds meer Belgen investeren in Duits vastgoed

De impact van de sterke Duitse economie op een vastgoedbelegging

Duits vastgoed steeds interessanter voor beleggers

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center