De band tussen grootouders en kleinkinderen is erg bijzonder. Geen wonder dat veel grootouders de toekomst van hun oogappels willen veiligstellen. Investeren in vastgoed voor de kleinkinderen is dan ook een ideale keuze.

Als grootouder investeren in vastgoed voor de kleinkinderen, is een van de mooiste geschenken die u hen kan geven. Een eerste huis kopen kost immers handenvol geld. Toch moet u met een aantal zaken rekening houden.

Vermijd successierechten

Hoge successierechten hebben tot gevolg dat uw kleinkinderen niet veel van uw erfenis zien. De fiscus gaat immers met een groot deel lopen. Anticipeer daarop door tijdig uw vastgoedinvestering aan uw kleinkinderen te schenken.

Schenkingsrechten liggen immers lager dan successierechten. Bovendien verlaagde de Vlaamse regering begin april nog de tarieven. En wanneer uw kleinkinderen het door u geschonken pand energiezuinig renoveren, liggen de schenkingstarieven nog lager.

Alternatief voor levens- of groepsverzekering

Investeren in vastgoed voor de kleinkinderen is betrouwbaarder dan een levens- of groepsverzekering. Een vervroegde uitbetaling, bijvoorbeeld door een faillissement van de bank of verzekeraar of omdat u het geld nodig heeft, kan u heel wat kosten. Bovendien kunt u een levensverzekering enkel op naam van uw kinderen zetten, en niet op naam van uw kleinkinderen.

Nog voordeliger met erfpacht

U wil uw kleinkinderen een heel groot cadeau doen? Investeer dan in vastgoed via erfpacht. U betaalt dertig tot vijftig procent minder dan bij een klassieke vastgoedinvestering, want u koopt enkel het pand en niet de grond. Voor de grond betaalt u een erfpachtvergoeding of ‘canon’, die bovendien fiscaal aftrekbaar is.

Helemaal interessant wordt het wanneer u kiest voor de formule die de teller van de erfpachttermijn – 99 jaar – bij elke nieuwe eigenaar op nul zet. Zo laat u niet alleen uw kleinkinderen, maar ook uw (achter)achterkleinkinderen genieten van uw investering.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center