Investeren in studentenkamers is erg populair. Veel ouders beschouwen het als dubbele winst: ze genieten van huurinkomsten en hoeven voor hun eigen kind geen huur te betalen. Maar hoe kun je het best investeren in studentenkamers? En wat zijn de risico’s?

Vastgoed is al langer een populaire vervanging voor klassieke spaarproducten en aandelen. Veel mensen zijn op zoek naar een alternatief voor de lage spaarrente. Tegelijk laten ze zich afschrikken door de grillige beurs. Eén van de mogelijkheden bij vastgoed is investeren in studentenkamers.

Ouders die investeren in studentenkamers, doen dat vaak om twee redenen. Ten eerste kunnen ze hun spaarcenten investeren in vastgoed en zo huurinkomsten ontvangen. Daarnaast hoeven ze voor hun eigen kind(eren) geen huur te betalen.

Kwalitatieve studentenkamers
In universiteitssteden als Gent, Leuven, Brussel, Hasselt en Antwerpen zijn er zeer veel studenten en een groot aanbod aan studentenkamers. Investeren in studentenkamers doe je dus best in de buurt van hogescholen en universiteiten. Hoe dichter de kamer bij een campus of faculteit ligt, hoe meer kans op succes bij de verhuring. Belangrijk is dan wel dat de faculteit niet verplaatst wordt.

Waarop moet je letten bij investeren in studentenkamers? De staat van het kot is zeer belangrijk. In tegenstelling tot wat je misschien zou vermoeden, hechten studenten veel belang aan de woonkwaliteit, de netheid en het comfort van een pand. Als je niet te veel onderhouds- en herstelkosten wil betalen, kies je dus best voor een nieuwbouw of een gerenoveerd pand.

Studentenkamers beheren
Wil je nog meer geld besparen? Als je tijd hebt en handig bent, kun je ook goedkope studentenkamers kopen om zelf te renoveren. Dat bespaart je niet alleen de kosten van een vakman, ook de aankoopprijs ligt een stuk lager. Een addertje is wel dat de kamers best klaar zijn voor de start van het academiejaar.

Omdat de uitbating van studentenkamers vaak heel wat tijd in beslag neemt, kun je ook een beroep doen op professionele uitbaters. Die nemen het beheer van de studentenkamer op zich, maar daarvoor moet je uiteraard betalen. Aan jou de keuze of je voor extra tijd of een hoger nettorendement gaat. Hou bijvoorbeeld rekening met de jaarlijkse zoektocht naar studenten, het afsluiten van contracten, eventuele reparaties …

Nadelen van studentenkamers
Aan studentenkamers zijn helaas ook risico’s verbonden. Zo behoren studentenkamers tot een nichemarkt, want je bent afhankelijk van een relatief kleine doelgroep. Als de universiteit of hogeschool een richting schrapt of verplaatst of je huurder plots beslist om te stoppen met studeren, ontvang je ook geen huur meer en kan er sprake zijn van een overaanbod. Dat is bijna het geval in de zeer grote studentensteden.

In het verleden opperde de Gentse burgemeester Daniël Termont ook al het idee om campussen van universiteiten en hogescholen en studentenverblijven voortaan buiten het stadscentrum te bouwen. “We hebben geen plaats meer”, zei hij onder meer in De Morgen. “Door studenten buiten de stad te laten wonen, neemt de druk op de stadswijken af.”

Investeren in studentenkamers draait ook rond de juiste timing. Per jaar zijn er immers maximaal drie verhuurperiodes, twee bij het begin van elk semester en in de zomervakantie. Als je om een of andere reden niet kunt verhuren, heb je de trein gemist. De huurmarkt is ten slotte zeer rigide: prijsveranderingen hebben weinig invloed op de verhuurbaarheid. Ook wie zijn kot wil doorverkopen, denkt maar beter twee keer na: de herverkoopmarkt is niet groot.

Samengevat:

  • Investeren in studentenkamers biedt voor- én nadelen
  • Je let best op de locatie en de staat van het kot
  • Voor een hoger rendement doe je best zo veel mogelijk zelf

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center