De periode waarin de prijzen voor vastgoed alleen maar stegen, is voorbij. In dit artikel geven we een overzicht van vijf bepalende factoren die het prijskaartje van een woning sterk beïnvloeden. 
  1. Economische crisis

Tussen 1975 en 2012 bepaalden vier parameters de ontwikkeling van de vastgoedprijzen:

  • Het beschikbaar inkomen
  • Werkloosheidsgraad
  • Aantal gezinnen
  • Hypotheekrente

Sinds 2008 worden we getroffen door een economische crisis. Toch heeft de vastgoedmarkt in die financieel moeilijke periode goed stand weten te houden. Pas toen na vier jaar het beschikbare inkomen gevoelig verminderde en de werkloosheidsgraad steeg, liet de financiële onzekerheid zich ook op de markt voelen.

  1. Fiscale onzekerheid

We moeten eerlijk zijn: België blinkt niet uit in klaarheid als het over fiscaliteit gaat. De besparingsronde mag de vastgoedmarkt dan wel grotendeels gespaard hebben, de onzekerheid rond de fiscale vastgoedpolitiek heeft toch een negatieve weerklank.

  1. Banken en de rente

De lage rente hield de vastgoedmarkt lang recht. Die sterkhouder kreeg echter een flinke deuk toen de banken hun voorwaarden voor het verlenen van een hypothecair krediet aanscherpten. Op het moment dat mensen steeds minder van hun loon opzij kunnen zetten, moeten ze bij de bank meer geld op tafel leggen.

  1. Kansen

De strengere voorwaarden van banken om een lening aan te gaan hebben een negatieve invloed op de vastgoedmarkt. Jonge gezinnen onderdrukken hun ‘huisje-boompje-beestje gevoel’ en huren steeds langer.

  1. Beperkte overwaardering

Verschillende studies van het IMF tot het Britse weekblad The Economist waarschuwden ons land al voor een onheilspellende vastgoedzeepbel. Om toch met een positievere noot te eindigen: de Belgische vastgoedmarkt is niet overgewaardeerd. Dat betekent dat de vraag naar huizen en appartementen hier nog altijd hoger ligt dan het aanbod. In de onrustwekkende cijfers en grafieken wordt amper rekening gehouden met het inkomen, de rente en de hulp van de overheid en net die spelen een bepalende rol op de vastgoedmarkt. Huiseigenaars kunnen dus voorlopig nog steeds op hun beide oren slapen.

De vastgoedprijzen stijgen niet langer alleen, maar de Belgische vastgoedmarkt is kerngezond.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center