De Duitse vastgoedmarkt is nauwelijks te vergelijken met de Belgische. Terwijl Belgen geboren zijn met de spreekwoordelijke baksteen in de maag, liggen Duitsers allesbehalve wakker van het verwerven van een eigen woning. Hoe komt dat?

Duitsers zijn huurders. In Europa huren enkel de Zwitsers meer. Bijna 60 % van de Duitse bevolking huurt. Minder dan de helft bezit dus een eigen huis.

Hebben Duitsers geen geld om te investeren in vastgoed? Integendeel, zo blijkt. De werkloosheidsgraad bedraagt amper 5,2 %.

Ter vergelijking: in Spanje, waar de werkloosheidsgraad liefst 27 % bedraagt, bezit 80 % van de bevolking een eigen huis.

 Historische oorzaak

Om te begrijpen waarom zo veel Duitsers huren, moeten we terug in de geschiedenis. In 1945, na de Tweede Wereldoorlog lag bijna een kwart van het Duitse woningenbestand in puin.

Nog eens 20 % van de woningen was zwaar beschadigd en dus quasi onbewoonbaar. Een accuut woningentekort was het gevolg, en de economie lag compleet plat.

De overheid ging naarstig op zoek naar oplossingen. In 1949 was het economische herstelprogramma, de enige mogelijkheid om iedereen een woning te kunnen bieden, een feit.

Gezien de eerste huiswetgeving en bijhorende subsidies verrezen in heel Duitsland nieuwe woningen. Aan mensen die kwamen aankloppen voor een hypothecaire lening, vroegen de banken echter staalharde kapitaalsgaranties.

Weinig Duitsers waren dus in staat om een eigen woning te kopen, en dus werden de meeste verhuurd. Vandaag gaat dat economische argument niet langer op, maar er is een tweede reden.

Vicieuze cirkel

De balans tussen overheidsinmenging en private investeringen is in Duitsland heel mooi in balans. Omdat de Duitse huurmarkt vrij strikt gereguleerd is, liggen de huurprijzen erg laag.

Zo mag de huurprijs driejaarlijks niet meer dan 15 % stijgen. In Duitsland bestaat de hypothecaire aftrek ook niet. De overheid moedigt de aankoop van een eigen woning dus niet aan.

Omdat de huurprijzen zo traag stijgen, zijn weinig Duitsers geneigd om een eigen woning te kopen. Omdat de vraag klein is, blijven de instapprijzen voor een woning laag.

De huurprijzen volgen, en zo ontstaat een vicieuze cirkel. De waarde van Duits vastgoed is sinds kort aan een opwaartse beweging begonnen, maar staat nog lang niet op het niveau van Belgisch vastgoed.

Samengevat:

  • Bijna 60 % van de Duitse bevolking huurt; minder dan de helft bezit een eigen woning
  • De belangrijkste oorzaak is het vernielde woningenbestand na de Tweede Wereldoorlog
  • De Duitse huurmarkt is tot op vandaag streng gereguleerd, en dus blijft huren erg populair

 

Duits vastgoed is erg aantrekkelijk voor investeerders: 60 % van de Duitsers huurt.
De waarde van Duits vastgoed is sinds kort aan een opwaartse beweging begonnen.

Gerelateerde berichten:

Benieuwd naar meer cijfers? Bekijk dan de Duitse vastgoedmarkt in statistieken!

Ontdekken waarom zelfs Chinezen Duits vastgoed willen? Lees het hier!

Weten hoe de Duitse huurdersmarkt precies werkt? Lees er hier alles over!

Privacy Preference Center