Investeren in hotelkamers lijkt op het eerste gezicht behoorlijk duur. Prijzen vanaf 100.000 euro zijn zowat de norm, en dat schrikt veel geïnteresseerde beleggers af. Maar is dat wel terecht?

In feite kunnen we kort zijn: Belgische hotelkamers zijn niet duur. Meer nog, ze zijn een koopje in vergelijking met andere Europese landen. Hoe dat komt? Hotelvastgoed in België is ondergewaardeerd, en net daarom erg aantrekkelijk voor zowel binnen- als buitenlandse investeerders.

Enkele concrete voorbeelden met cijfers: in 1994 kostte een modale Belgische hotelkamer 115.335 euro (de waarde van het volledige hotel gedeeld door het aantal kamers). In 2006 was dat opgelopen tot 181.015 euro, ofwel een meerwaarde van 56,9 %.

Anno 2014 was een gemiddelde Europese hotelkamer 252.000 euro waard, terwijl dat in België 183.000 euro was (Bron: Hotel Valuation Index, HVS 2014). Dat betekent dat het meerwaardepotentieel van Belgische hotelkamers enorm is.

De prijzen van Belgische hotelkamers zijn in een jaar tijd met 5,2 % gestegen.De prijzen van Belgische hotelkamers
zijn in een jaar tijd met 5,2 % gestegen.

2015 was recordjaar

Ook de meer recente cijfers spreken duidelijk in het voordeel van hotelvastgoed. Vorig jaar was een gemiddelde Europese hotelkamer 255.567 euro waard, tegenover 192.674 euro in België (Bron: Hotel Valuation Index, HVS 2016). De meerwaarde in België bedraagt zo een mooie 5,2 % in een jaar tijd, en tegelijk is het verschil met de rest van Europa nog steeds aanzienlijk. Er is dus ruimte voor een inhaalbeweging.

En er is meer. Ondanks de gekelderde olieprijzen, het terrorisme, de vluchtelingencrisis en de terugval van de Chinese economie was 2015 een recordjaar voor de Europese hotelmarkt. De prijzen van hotelkamers stegen voor het zesde jaar op rij, met een gemiddelde toename van 5 % ten opzichte van 2014.

Bovendien stegen ook de verhandelde bedragen. Vorig jaar is voor liefst 24 miljard euro hotelvastgoed verkocht, een stijging met 66 % (!) tegenover 2014. Het vorige record van 20,3 miljard, uit 2006, sneuvelde dus ruimschoots.

Vorig jaar is voor liefst 24 miljard euro Europees hotelvastgoed verkocht, een recordbedrag.Vorig jaar is voor liefst 24 miljard euro
Europees hotelvastgoed verkocht, een recordbedrag.

Verhuurprijzen ook ondergewaardeerd

Niet alleen de aankoopprijzen van Belgische hotelkamers zijn ondergewaardeerd, ook de verhuurprijzen zitten stevig in de lift. Onderzoek van de Hotel Price Index, een internationale benchmark, heeft uitgewezen dat de verhuurprijzen van hotelkamers de komende jaren zullen stijgen.

Enkele concrete voorbeelden met cijfers: In 2007 kostte een gemiddelde hotelkamer in België 100 euro per nacht. Eind 2013 was dat 115 euro, vorig jaar 132 euro (Bron: Trivago Hotelprijsindex). Dat is net onder het Europese gemiddelde van 134 euro per nacht. Opnieuw is er dus ruimte voor een sprong voorwaarts.

Belgische hotelkamers te duur? Think again. Slimme investeerders weten wat gedaan.

Een Belgische hotelkamer kost gemiddeld 132 euro per nacht.Een Belgische hotelkamer kost gemiddeld 132 euro per nacht.

Samengevat:

  • Veel potentiële investeerders vinden Belgische hotelkamers op het eerste gezicht duur
  • Nochtans is hotelvastgoed in België ondergewaardeerd i.v.m. de rest van Europa
  • Zowel de Belgische aankoop- als verhuurprijzen zijn klaar voor een stevige inhaalbeweging

Gerelateerde berichten:

Benieuwd wat het gerenommeerde zakenblad Trends denkt over hotelvastgoed? Ontdek het hier!

Weten waarom buitenlanders stormlopen voor Belgisch hotelvastgoed? Lees het hier!

De pro’s en contra’s van investeren in hotelkamers netjes op een rijtje gezet? U vindt ze hier!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center