Wie investeert in klassiek vastgoed, moet zijn huis of appartement langdurig verhuren om mooie rendementen te bekomen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, en daarom deze tips.

Uw appartement langdurig verhuren, begint bij de aankoop van een geschikt gebouw. Kies bij voorkeur voor een nieuwbouw- of gerenoveerd appartement: dat kan u meteen beginnen verhuren. De keerzijde is dat zo’n appartement duurder is dan een pand dat een opknapbeurt kan gebruiken, maar daartegenover staan dan weer tijdswinst en/of een fikse besparing op de renovatie.

Hou ook altijd rekening met de ligging en de doelgroep. Gaat u voor studentenappartementen in de buitenwijk van de stad, op grote afstand van de universiteit of hogeschool? Geen goed idee. Denk goed na over wat en wie u wil bereiken en neem bij voorkeur een professional onder de arm.

Comfort, comfort, comfort
Eén van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle verhuring is comfort. Bespaar er nooit op, want de investering betaalt zichzelf gegarandeerd terug. Degelijk sanitair, een goed uitgeruste keuken, een draadloze internetverbinding en minstens één aparte slaapkamer zijn voorwaarden die een gemiddelde huurder vandaag zonder veel schroom stelt.

Verwar comfort evenwel niet met luxe. Het aantal potentiële huurders voor een dakappartement met terras, loungebar, jacuzzi en sauna ligt heel wat lager dan een modaal maar comfortabel appartement voor twee tot vier personen. Het omgekeerde geldt echter ook: wanneer u het risico neemt om matig onderhouden appartementen te verhuren, is de kans erg groot dat u te maken krijgt met huurschade en wanbetalers.

Extra troeven
Investeerders houden bij de aankoop van een appartement best ook rekening met de extra troeven – en dan bedoelen we niet alleen de potentiële meerwaarde op lange termijn. Kan uw huurder rekenen op een eigen parkeerplaats? Is het pand vlot bereikbaar met het openbaar vervoer? Is er een (eigen) tuin of terras? En wat is de regeling voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen?

Een appartement kopen is één ding, een appartement langdurig verhuren een ander. De zoektocht naar goede huurders kan erg lang duren. Onderschat het karwei niet en begin op tijd: adverteer via gespecialiseerde kanalen (zowel on- als offline), of – beter nog – neem een gespecialiseerde vastgoedmakelaar onder de arm. Dat kost u geld, maar bespaart u heel wat kopzorgen.

Rompslomp
In deze digitale tijden is het een koud kunstje om uw kandidaat-huurder beter te leren kennen via Google, Facebook, Twitter of LinkedIn. Een beetje voyeuristisch misschien, maar het geeft u wel een inkijk in de bezigheden en, met een beetje geluk, de financiële situatie van uw potentiële huurder. Vraagt die uitstel van betaling van de huurwaarborg, maar reed hij zopas met een mooie BMW naar Italië? Oppassen!

Ten slotte is er de zogenaamde attestatieplicht van de verhuurder. Als u een appartement langdurig wil verhuren, moet u uw huurder een energieprestatiecertificaat (EPC) bezorgen. Als het huurcontract langer dan negen jaar loopt, moet u zelfs een stedenbouwkundig uittreksel voorleggen. Sommige steden en gemeenten verplichten sinds kort ook de aflevering van een comformiteitsattest. Bereid u dus goed voor.

Samengevat:

  • Een appartement langdurig verhuren is de sleutel naar mooie rendementen bij uw vastgoedinvestering
  • Hou rekening met een intensieve en tijdrovende voorbereiding: besteed indien mogelijk zo veel mogelijk uit aan een professionele makelaar
  • Denk minstens drie keer na over elke kandidaat-huurder

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center